Punkin pureman hoito ja ehkäisy on arkipäivää monelle suomalaiselle. Punkkien eli puutiaisten puremia esiintyy ihmisillä ja eläimillä. Ne eivät yleensä ole vaarallisia. Punkeilta voi suojautua oikeanlaisella vaatetuksella. Myös päivittäinen punkkisyyni on tarpeen, jos liikut sellaisella alueella, jossa on punkkeja. Ne viihtyvät parhaiten kosteilla ja metsäisillä tiheän aluskasvillisuuden alueilla. Tärkeintä on poistaa punkki heti, kun sen huomaa iholla.
Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Borrelioosi hoidetaan antibiooteilla ja puutiaisaivokuumetta vastaan on rokote.
Tietoa punkista
Punkin elinikä on 2-4 vuotta. Sen aikuinen muoto on kooltaan 3-5 mm. Punkkeja esiintyy erityisesti rannikkoseudulla ja eteläisessä saaristossa. Punkin pureman voi kuitenkin saada myös järvien ranta-alueilla, Pohjanlahden rannikolla tai Lapissakin.
Punkit lähtevät liikkeelle keväällä lämpötilan noustessa yli 5 °C. Ne viihtyvät yleensä kosteassa, runsaan kasvillisuuden ympäristössä, kuten lehdoissa, pellonpientareilla, korkeissa heinikoissa ja rantapensaikoissa. Punkit odottavat kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohon korrella, sopivaa isäntää ja tarttuvat etujaloillaan kiinni sopivasta uhrista.
Punkin pureman hoito
Joskus punkki on irrottautunut iholta pureman jälkeen. Punkin pureman jälki voi vaihdella. Usein se on rengasmainen kuvio, jossa on vaalea keskiosa ja punaiset reunat. Joskus puremajälki saattaa olla yhtenäinen punainen läntti. Tällainen laajeneva punoitus saattaa viitata borrelioositartuntaan, ja silloin on syytä hakeutua lääkäriin tarkastettavaksi.
- Havaittuasi punkin iholla poista se mahdollisimman nopeasti pinseteillä tai punkkiraudalla.
- Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Vedä sitä hitaasti suoraan ylöspäin, kunnes se irtoaa. Vältä kiertämistä tai liiallista puristamista.
- Joskus ihoon saattaa jäädä osia punkista, mutta ne eivät yleensä aiheuta mitään haittaa, vaan poistuvat ajan myötä itsekseen.
- Puhdista puremakohta ihon desinfiointiaineella tai haavasumutteella. Puhdista myös poistoon käytetyt välineet.
- Seuraa puremakohtaa ja ympäröivää aluetta muutaman viikon ajan. Jos puremakohdan ympärille tulee yli 5 senttimetrin läpimittainen rengasmainen ihottuma, hakeudu lääkärin vastaanotolle borrelioositartunnan varalta.
- Puremakohtaan saattaa heti poiston jälkeen ilmestyä kutisevia ja punoittavia patteja ja puremakohta voi myös punoittaa. Tämä on normaalia.
- Älä laita punkin päälle rasvaa, voita tai hyönteismyrkkyä, koska punkki saattaa oksentaa tuolloin taudinaiheuttajia verenkiertoosi.
Punkin pureman ehkäisy
Punkin pureman ehkäisy on suojautumista vaatetuksella liikuttaessa punkkien suosimilla alueilla sekä punkkitarkastuksen tekemistä säännöllisesti. On myös olemassa punkkikarkotteita.
Liikkuessa punkkialueilla kannattaa pukea päälle pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Housun lahkeet on hyvä laittaa sukkien tai saappaiden sisään. Vaaleista vaatteista punkit havaitaan helpommin.
Punkkitarkastus iholle
Punkki saattaa ryömiä vaatteissa tai iholla tunteja ennen kuin se löytää sopivan kiinnittymiskohdan. Punkkitarkastus kannattaa tehdä joka ilta. Se on tärkeää borrelioosin ehkäisyssä.
Tutki huolellisesti koko vartalo, erityisesti taipeet, korvantaukset, päänahka ja hiukset. Lapsilla punkkeja löytyy usein ylävartalon alueelta, joten hiukset ja korvantaukset kannattaa tutkia huolella. Punkkitarkastukseen kannattaa pyytää apua, koska punkki voi olla sellaisessa paikassa, johon itse ei näe.
Punkki voi tulla sisätiloihin myös lemmikin mukana. Tee myös lemmikillesi punkkitarkastus säännöllisesti.
Punkin aiheuttamat taudit – borrelioosi ja puutiaisaivokuume
Punkin aiheuttamat tyypillisimmät taudit ovat borrelioosi ja puutiaisaivokuume. Borrelioosi on näistä yleisempi. Sitä hoidetaan antibiooteilla. Harvinaisempi puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama, eikä siihen ole lääkehoitoa, mutta sen tarttumista voidaan ehkäistä rokotteella.
On tärkeää huomioida, että kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia. Punkin purema ei siis automaattisesti tarkoita sairastumista. Jos punkki kantaa taudinaiheuttajabakteeria tai -virusta, saattaa purema hoitamattomana olla ihmiselle vaarallinen.
Borrelioosi eli Lymen tauti
Jos punkin pureman jälkeen huomaat alla olevia oireita, ota yhteyttä lääkäriin.
- Rengasmainen ihottuma puremakohdan ympärillä, joka laajenee tai vaeltaa.
- Punoittava tai sinertävä pehmeä kyhmy iholla (Lymfosytooma)
- Päänsärky ja kuume
- Lihas- ja nivelsäryt
- Väsymys ja huimaus
Borrelioosin aiheuttaja Borrelia burgdorferi -bakteeri tarttuu punkista ihmiseen hitaasti. Punkin on oltava ihossa kiinnittyneenä vähintään 12 tuntia. Epäilty borrelioosi hoidetaan antibioottikuurilla. Ihottumavaiheessa antibioottihoito parantaa lähes aina infektion ja estää sen kroonistumisen.
Puutiaisaivokuume (TBE)
Puutiaisaivokuumeen taudinkuva on usein kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on noin 1-2 viikon kuluttua puremasta. Oireena on usein
- Kuume
- Päänsärky
- Nivelsärky
Toiset paranevat tässä vaiheessa kokonaan ja saavat immuniteetin tautia vastaan. Osalle sairastuneista tulee muutaman päivän päästä aivokalvontulehduksen oireita. Osalle tulee vielä erilaisia hermosto-oireita, jotka voivat viitata aivokudoksen tulehdukseen. Nämä toisen vaiheen oireet saattavat olla voimakkaita ja vaativat välitöntä hoitoa.
Punkkikartalta voit tarkastella punkkien esiintyvyyttä eri puolella Suomea erilaisina ajankohtina.
Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeemme kautta tai soita meille, jos punkin pureman hoidosta tai muusta on kysyttävää. Autamme mielellään!
PUNKIN PUREMAN HOITOON JA EHKÄISYYN
Lähteet ja lukuvinkkejä:
Punkin poisto: itsehoito – Terveyskirjasto
Punkkitietoa pähkinänkuoressa – Terveyskirjasto
Puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin taudinkuvat – Terveyskirjasto