Syyhyn hoito on ihon hoitamisen lisäksi kodin tekstiilien ja pintojen puhdistamista. Sen aiheuttaa pieni syyhypunkki (Sarcoptes scabiei), joka leviää ihmisten kesken läheisen kosketuksen kautta. Kuitenkaan esimerkiksi kättely tai muu lyhyt kosketus ei tavallisesti riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen. Syyhyn voi saada myös lakanoista tai vaatteista, sillä punkkinaaras elää 1–1,5 vuorokautta ihon ulkopuolella, mutta tämä tartuntatapa on harvinaisempi.
Syyhyn aiheuttama kutina alkaa tyypillisesti 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö herkistyy punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Uusintatartunnoissa oireet voivat alkaa jo 1–3 vuorokauden kuluttua.
Syyhyn oireet
Syyhyn pääoire on voimakas iltakutina. Ihossa ei näy alkuvaiheessa juuri mitään. Kutinan ja raapimisen jatkuessa yleensä sormiväleihin, ranteisiin ja kämmeniin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, tulee punkkinaaraan kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä tummana pisteenä. Vartalolle ja raajoihin ilmaantuu voimakkaasti kutisevia, punoittavia näppylöitä ja vesirakkuloita. Raapimisen seurauksena iho saattaa tulehtua, jolloin oikean diagnoosin teko vaikeutuu.
Karstasyyhyä esiintyy vanhuksilla ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Se on vaikeasti tunnistettava ihosairaus, koska raajoissa ja vartalolla on pieniä märkiviä ja jopa muutaman senttimetrin läpimittaisia läiskäekseemaa muistuttavia läiskiä tai tulehtunutta ihottumaa.
Syyhyn hoito
Lääkäri toteaa syyhyn tutkimalla ihoa. Syyhypunkkeja tai niiden tekemiä käytäviä havaitaan iholla dermatoskoopilla tai suurennuslasilla. Nuoren, muuten terveen henkilön yllättäen ilmenneen iltakutinan taustalla on usein joko syyhy tai piirtopaukamointi eli dermografismus. Syyhyn hoitoon on olemassa itsehoitotuotteita tai lääkärin määräämiä hoitoja.
Syyhyn itsehoito
Kun syyhydiagnoosi on varmistunut, sitä voidaan hoitaa itsehoitona. Apteekista saa ilman reseptiä permetriinivoidetta. Voide levitetään huolellisesti iholle leuasta alaspäin joka paikkaan ja annetaan vaikuttaa yön yli. Iho pestään 8-12 tunnin jälkeen huolellisesti sekä vaihdetaan vaatteet ja lakanat. Yksi 30 gramman voidetuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn, ja lasten annos on iän mukaisesti pienempi. Pakkausselosteen ohjetta on syytä noudattaa huolellisesti hoidon aikana. Hoito toistetaan 7–10 päivän kuluttua.
Nykysuositusten mukaan perheenjäsenet ja muut lähikontaktit hoidetaan myös kahdesti 7–10 päivän välein. On erityisen tärkeää hoitaa samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan siitä riippumatta, onko heillä oireita vai ei. Näin estetään tilanne, jossa oireeton henkilö tartuttaa syyhyn jo hoidetuille perheenjäsenille uudelleen.
Lääkärin määräämä syyhyn hoito
Lääkäri voi määrätä syyhyn hoitoon muita paikallisesti käytettäviä lääkevalmisteita, jos itsehoito ei ole mahdollista tai se ei ole tehonnut. Uusiutuvissa tai vaikeissa syyhyissä lääkäri voi määrätä suun kautta otettavia ivermektiinitabletteja.
Kutina voi jatkua hoidon jälkeen vielä 2-4 viikon ajan. Sitä voidaan helpottaa kortisonivoiteilla. Lääkäriin on syytä olla yhteydessä, jos syyhyhoidon jälkeen kutina jatkuu yli neljä viikkoa tai jo rauhoittunut kutina alkaa uudelleen.
Kodin syyhysiivous
Jokaisen lääkehoitokerran jälkeen suoritetaan huolellinen siivous kotona. Käytössä olleet vaatteet ja muut tekstiilit pestään 60 asteessa tai säilötään muovipussiin viikoksi, jotta syyhypunkki kuolee.
Asunnon perusteellinen siivous, myös sohvien, patjojen sekä nojatuolien imurointi ja pintojen puhdistus tehokkaalla puhdistusaineella on suositeltavaa syyhyn hoidon yhteydessä.
Syyhyn ehkäisy
Vältä tiivistä fyysistä kontaktia syyhytartunnan saaneeseen henkilöön ja hänen henkilökohtaisiin esineisiinsä, kunnes hoito on saatu päätökseen. Pese kädet usein saippualla. Huolehdi myös vaatteiden, vuodevaatteiden ja pyyhkeiden asianmukaisesta käsittelystä. Syyhyä ilmenneillä työpaikoilla, päiväkodeissa, kouluissa on tärkeää noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä.
Syyhyn leviämistä voi ehkäistä tehokkaimmin siten, että oireilevat henkilöt ja heidän lähipiirinsä hoidetaan asianmukaisesti ja koti puhdistetaan siivousohjeita noudattaen. Lapsen syyhystä on syytä ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun. Eristys on aiheellista siihen asti, kunnes hoito on annettu.
Kysy lisää syyhyn hoidosta apteekistamme, soittamalle tai pyydä yhteydenottoa lomakkeellamme.