Hyönteisten pistojen hoito

30.05.2024|
Vartalon hoito
Hyönteisten pistojen hoito ja ehkäisy.

Hyönteisten pistojen hoito on joka kesäistä puuhaa. Suomessa pistoja ja puremia aiheuttavia lentäviä hyönteisiä ovat hyttyset, polttiaiset, mäkärät, hirvikärpäset, paarmat, mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset. Reagoimme pistoihin yksilöllisesti. Usein pistoista tai puremista tulee paikallisesti turvotusta ja punoitusta, mikä johtuu hyönteisten erittämästä myrkystä tai niiden syljen sisältämistä ärsyttävistä aineista. Allergiaan taipuvainen henkilö voi herkistyä pistoille ja puremille. Yleensä oireita voi lievittää kotikonstein.

Hyönteisten pistot

Lähes kaikki suomalaiset herkistyvät joka kesä hyttysten pistoille. Hyttysallergia ilmenee kahdella tavalla. Heti piston jälkeen ilmestyy nokkospaukama pistoskohtaan ja se häviää muutamassa tunnissa. Viivästyneen ihoreaktion kutiseva näppy taas syntyy pari tuntia piston jälkeen ja voi kestää useita päiviä. Joskus hyttyset levittävät jänisruttoa ja pogostantautia.

Mäkärät ja polttiaiset aiheuttavat iholle myrkkyreaktion. Mäkärän puremasta seuraa pieni verenpurkauma, jonka ympärille muodostuu punainen ja hiukan turvonnut alue. Polttiaisen puremakohtaa polttelee voimakkaasti. Allergiaa näiden puremille esiintyy hyvin harvoin. Mäkärät voivat levittää jänisruttoa.

Paarmojen purema aiheuttaa tyypillisesti laajan ja turvonneen paukaman. Joskus saattaa esiintyä myös voimakkaita allergisia reaktioita, kuten nokkosihottumaa.

Ampiaisten, mehiläisten ja kimalaisten pistot aiheuttavat paikallista turvotusta ja punoitusta. Mehiläisen piston jälkeen tulee piikki poistaa iholta pinseteillä tai muulla sopivalla välineellä. Mehiläisten tai ampiaisten pistoille voi olla myös allerginen. Allergiassa pistokohtaan ja sen ympärille tulee nokkospaukamia ja turvotusta. Reaktio saattaa levitä laajalle alueelle. Pistot saattavat aiheuttaa jopa anafylaktisen reaktion. Pistoille allergisille on reseptilääkkeenä olemassa adrenaliinikynä, jota käytetään ensiapuna anafylaktisen reaktion hoidossa.

Hyönteisten pistojen hoito

Hyönteisten pistojen hoito on oireiden mukaista. Hyttysten aiheuttamia reaktioita voidaan hoitaa paikallisesti kortisonivoiteilla, antihistamiinipuikolla sekä suun kautta otettavilla antihistamiineilla. Antihistamiini kannattaa ottaa etukäteen ennen altistumista hyttysten pistoille. Kutisevia paukamia ei kannata raapia, etteivät ne tulehdu. Kylmähoito rauhoittaa kutinaa hyvin. Puremakohtaa voi rauhoittaa esimerkiksi jääpaloilla tai kylmäpussilla.

Milloin on syytä mennä lääkäriin?

Vakavissa allergiareaktioissa pitää mennä lääkäriin. Voimakkaat iho-oireet ja turvotus sekä oireiden leviäminen kauas pistopaikasta saattavat kertoa vakavasta hyönteisallergiasta. Siihen saattaa liittyä myös hengenahdistusta, nielun tai kaulan turvotusta sekä verenpaineen laskua.

Jos pistoskohta haavautuu tai alkaa märkiä, on syytä mennä lääkäriin. Myös pistosalueella leviävä ihottuma on syy kääntyä lääkärin puoleen.

Hyönteisten pistojen ehkäisy

Hyönteisten pistojen ehkäisy on mahdollista karkotteilla ja vaatetuksella. Hyttysten ja mäkärien puremia vastaan voit suojautua hyttyskarkotteilla. Isompien hyönteisten pistoksia vastaan paras suoja on väljä, pitkähihainen vaatetus ja hattu. Avojaloin kävellessä kannattaa varoa maassa olevia ampiaisia.

TUOTTEITA HYÖNTEISTEN PISTOIHIN

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima tuotteita.
Xyliderm geeli ihon kosteutukseen.
Xyliderm geeli 100 ML
12.65 €
CCS Aloe Vera gel 125 ml Rotuaarin apteekista.
CCS Aloe Vera Gel 125 ML
11 €
ItchAway geeli 30 ml viilentää ja rauhoittaa hyönteisten puremajälkiä.
ItchAway geeli 30 ML
5.01 €
Hyttysässä+ 50 ml tehokas hyttyskarkote.
HyttysÄssä+ 50 ML
10.54 €
IcePower kylmäpakkaus ensiapu venähdyksissä ja ruhjeissa.
Ice Power Kylmäpakkaus
3.49 €

Heräsikö kysymyksiä? Pyydä yhteydenottoa lomakkeen kautta, soita tai tule käymään apteekilla.

Lähteet ja lukuvinkkejä:

Lentävien hyönteisten pistot ja puremat – Terveyskirjasto

Pistiäiset pähkinänkuoressa – Terveyskirjasto

Pistiäisen piston itsehoito – Terveyskirjasto