D-vitamiinin hyödyt elimistöllemme ovat merkittäviä. Välttämätön, rasvaliukoinen D -vitamiini edistää luuston ja hampaiden pysymistä normaaleina sekä edistää immuunipuolustustamme. Sen puutos on yhteydessä useisiin sairauksiin. D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi ruoasta talvikuukausina, lokakuusta maaliskuuhun saakka. Ruokaviraston D-vitamiinin saantisuosituksen mukaan meidän kaikkien tulisi nauttia D-vitamiinilisää talvisin.
D-vitamiinin eri muodot
D-vitamiinia esiintyy eri muodoissa; D3- (kolekalsiferoli), D2 – vitamiinit (ergokalsiferoli) ja varastomuoto kalsidioli. Tärkein näistä on D3 -muoto, joka on ihmiselimistön luontainen muoto. D3 -muotoa syntyy ihossa auringon UVB -säteilyn vaikutuksesta. Vitaminoidut nestemäiset maitovalmisteet, kala ja ravintorasvat sisältävät tätä D-vitamiinimuotoa.
D2 -vitamiinimuotoa on kasvikunnasta peräisin olevissa ravintoaineissa, tosin niin vähän, että kasvisruokavaliota noudattavan tulee käyttää D-vitamiinilisää talvikuukausina.
D -vitamiinin varastomuoto kalsidioli muodostuu maksassa D3 -vitamiinista. Kalsidiolin veripitoisuus kertoo D -vitamiinin saannin riittävyydestä. Ruokaviraston mukaan yli 50 nm/l pitoisuutta pidetään terveyden kannalta riittävänä.
D -vitamiinin saantisuositus
D-vitamiinin määrä ilmoitetaan kansainvälisinä yksikköinä (KY) tai mikrogrammoina (µg, mikrog). 1 mikrog = 40 KY. Ruokaviraston saantisuosituksen mukaan 1-vuotiaasta 74-vuotiaaseen saakka saantisuositus päivää kohti on 10 µg.
D-vitamiinin tarve sekä kokonaissaantisuositus vaihtelevat yksilöllisesti ja iän mukaan. Tutustu ajantasaisiin D-vitamiinin saantisuosituksiin. Keskustele tarvittaessa lääkärin kanssa sopivasta päivittäisestä D-vitamiiniannoksesta ja mittauta D-vitamiinitasosi laboratoriossa. Suomessa kannattaa huomioida, että D-vitamiinin saanti auringosta ei riitä turvaamaan saantia talvikuukausina. Erityisryhmille, esimerkiksi osteoporoosia sairastaville, lääkäri suosittelee yksilöllisen päiväannoksen. Turvallisen päiväsaannin yläraja on 100 µg.
D-vitamiinin puute
D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsille riisitautia ja aikuisille osteomalasiaa. Riisitautia ei juurikaan nykyaikana esiinny, koska kaikille alle kaksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinilisää ja sitä suositellaan kaikille 2−17 -vuotiaille lapsille ympäri vuoden. Myös aikuisilla D-vitamiinin puute on ollut melko harvinaista. Puutosta saattaa esiintyä vanhuksilla, jotka eivät altistu auringonvalolle ja ruokailu on yksipuolista.
Osteoporoosin lisäksi D-vitamiinin puute on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, syöpään, infektioihin, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin.
Muistathan huolehtia, että saat tarpeeksi D-vitamiinia erityisesti, jos
- olet vegaani
- olet tummaihoinen
- ulkoilet vähän
- käytät peittäviä vaatteita ympäri vuoden.
D-vitamiinia ravinnosta
Hyviä D-vitamiinin lähteitä ravinnosta ovat esimerkiksi
- kalat
- maidot ja kasvimaidot, joihin on lisätty D-vitamiinia
- rasvalevitteet, joihin on lisätty D-vitamiinia
- metsäsienet.
- kananmuna
D-VITAMIINIVALMISTEITA:
Lue lisää kiinnostavia artikkeleita täältä.