Arkistot: Meistä

ALEKSI PEROLA APTEEKKARINA VUOSINA 1996 – 2010

Apteekkari Perolan aikakausi alkoi maamme talouden 1990-luvun loppupuoliskon nousukaudella laman jälkeen. Suuria mullistuksia kansalaisten elämään toivat laajentuva internet tietokoneineen sekä matkapuhelimien yleistyminen. Lasten lelutkin teknistyivät, kun Japanista lähtöisin oleva Tamagotchi valloitti lasten sydämet.

Oulusta kehittyi pitkälti Nokian ansiosta teknologiakaupunki

Oulun väkiluku kasvoi nopeasti. Nokia ja sen vanavedessä muukin teknologia-ala eli hurjaa nousukautta. Oulusta ja lähiseudusta tuli kansainvälisestikin merkittävä korkeaa osaamista vaativan teknologian keskus. Työpaikkoja syntyi teknisille aloille moninkertainen määrä aiempaan verrattuna. Vuosikymmenen lopulla Nokia oli maailman johtava matkapuhelinvalmistaja. Valtasuhteet muiden matkapuhelinvalmistajien kanssa alkoivat muuttumaan jo 2000-luvulla, kun iPhone julkaistiin.  Kännykät muuttivat puhelinkulttuurin kokonaan. Kaikki olivatkin tavoitettavissa koko ajan ja missä vain. Kännykkäpelien klassikko eli Nokian matopeli, Snake oli vallannut suomalaisten sydämet vuosituhannen vaihteessa.

Oulun keskustan vilkkautta lisäsi vuonna 2001 avattu Stockmannin tavaratalo Rotuaarilla. Hullut päivät olivat sananmukaisesti sellaisia myös kävelykadun vastakkaisella puolella olevassa apteekissamme. Oululaisille on jäänyt mieleen myös upeat Stockmannin tavaratalon jouluikkunat, joita ihasteltiin aikuisten ja lasten voimin.

Apteekki muuttaa jälleen

Kymmenennen apteekkarimme Perolan aikana apteekkialalla ja apteekissamme tapahtui suuria muutoksia. Apteekki muutti uusiin tiloihin Rotuaarille vuonna 1999 ja samalla nimi muuttui Rotuaarin apteekiksi. Apteekki oli suljettuna vain 40 tuntia paikan vaihdon yhteydessä. Lisähaasteensa muuttoon toi hirmupakkaset, jotka paukkuivat tammikuun viime päivinä kolmenkymmenen pakkasasteen molemmin puolin. Aukioloajat pitenivät ja tuotteiden esittelypäiviä asiakkaille alkoi olla apteekeissa. Tuotteita asetettiin näytteille ja markkinointia alettiin tehdä näkyvästi. Apteekkarit muodostivat yhteistyön pohjalle rakennettuja markkinointiketjuja, apteekkiketjuja. Olemme nähneet niin markan vaihtumisen euroiksi kuin lääkevaihtovelvollisuuden saapumisen reseptilääkkeisiin saaden lääkkeiden hinnat halpenemaan. Työyhteisössä tapahtui myös ilmapiirin muutos rennommaksi. Enää työkavereita tai apteekkaria ei tarvinnut teititellä, vaan puhuteltiin etunimillä.

Suoratoimitustiskit tulivat apteekkeihin

Apteekkien sisätilat ovat muuttuneet suuresti 1990- ja 2000-luvuilla. Reseptilääkeasiakkaiden palveleminen siirtyi suoratoimitustiskeihin, mikä oli iso muutos apteekin henkilökunnan työtehtävissä. Aiemmin tekninen henkilökunta oli kirjoittanut reseptiohjeet, mutta työ siirtyi farmaseuteille asiakkaan odotellessa tiskin toisella puolella. Koneellinen annosjakelu otti ensiaskeleitaan apteekkimme toiminnassa jo ennen 2010-luvulle siirtymistä. Ensin käsin kirjoitetut reseptit vaihtuivat tietokoneella kirjoitettuihin resepteihin ja myöhemmin eResepteiksi.

Palveluvalintojen valikoima laajeni apteekissa

Palveluvalinta laajeni kattamaan kaikki ilman reseptiä myytävät lääkkeet ja vapaankaupan tuotteet. Asiointia odottavien tuolirivistöt saivat väistyä valkoisten tuotehyllyjen tieltä. Farmaseuttien toimenkuva laajeni tiskin takaa asiakaspuolelle lääkeinformaatiota jakamaan.  Erilliset kassat otettiin käyttöön palveluvalinnassa. Myös tämä toi jälleen suuria muutoksia henkilökunnan työntekoon. Tekninen henkilökunta alkoi hoitaa palveluvalinnan kassoja. Teknisen henkilökunnan työhön tuli uutena kokonaisuutena asiakaspalvelu. Joitakin perinteitä oli säilynyt edelleen aiemmilta vuosikymmeniltä. 2000-luvulla saatiin pulverikapseleita pakata hiljaisina aikoina yhdessä mukavia jutellen. Myös lääkkeenvalmistus oli voimissaan vielä tuolloin. Ex tempore -lääkkeitä tehtiin kapseleina, liuoksina sekä salvoina säännöllisesti. Varastoon valmistettiin tuttuja tuotteita, esimerkiksi apteekkimme omaa Tervaporvarin yskänlääkettä, kamferi- ja anistippoja. Lääkkeenvalmistukselle oli isot tilat vielä tuolloin apteekissamme.

Entisen lääketyöntekijämme työura jatkui apteekissamme kunniakkaat 47 vuotta aina vuoteen 2005 saakka. Hän toimi viiden apteekkarin alaisena kuudella eri vuosikymmenellä. Voisipa jopa sanoa, että hän on kokenut melkein kaikki suuret murrokset apteekkialalla 2000-luvulle asti. Hän kuvailee työnsä merkittävimmäksi kehitysaskeleeksi tietotekniikan tuloa apteekkeihin. Se toi helpotusta todella moniin teknisen henkilökunnan työtehtäviin. Lisäksi se muutti heidän työnkuvaansa pysyvästi.

Apteekissamme työskentelee edelleen monta jo Perolan aikana ollutta työntekijää. He kuvailevat mieleenpainuvimpia tapahtumia apteekissamme olleen 150-vuotisjuhlat, jotka järjestettiin henkilökunnalle sekä niiden kunniaksi saatu viikon loma. Jokavuotiset pikkujoulut olivat myös mieleenpainuvia tapahtumia. Juhlatoimikunta suunnitteli hyvissä ajoin ohjelmaa pikkujouluihin varmistaen näin mukavan illan jokaiselle. Yksi iso työtaistelujaksokin koettiin 2000-luvun ensimmäisenä vuosikymmenenä. Farmaseuttien lakko kesti viisi viikkoa, minkä aikana apteekissa palveltiin asiakkaita hyvin vähäisellä farmaseuttisella henkilökunnalla sekä teknisen henkilökunnan voimin.  

Jo apteekkari Perolan aikana tiedettiin monista tulossa olevista apteekkialan suurista rakenteellisista muutoksista. 2010-luku oli jälleen kerran apteekkimaailmassa suuren kehittymisen ja murroksen aikaa. Siitä kerromme myöhemmissä kirjoituksissa.

Apteekkimme tarina jatkuu apteekkari Keskitalon aikakaudelle seuraavassa artikkelissa. Lue edellisen apteekkari Snellmanin pitkästä apteekkarin ajasta täältä.

Lähteet:

Snellman, E. 2004. Hopeavaaka. Oulu.

JUHA KESKITALO APTEEKKARINA VUOSINA 2011-2018

Apteekkari Keskitalon aikakausi 2010 -luvulla oli jälleen suurten tapahtumien aikaa ympäri maailmaa. Vuonna 2011 maailmalla oli menossa esimerkiksi ns. arabikevät. Vuosikymmenen jatkuessa alettiin puhua ilmastonmuutoksesta ja muovin tuottamista ongelmista. Kryptovaluuttojen asema vakiintui. Digitalisaatio alkoi ja toi mukanaan suuria mahdollisuuksia. Tietotekniikan alan yritykset nousivat maailmanlaajuisesti johtaviksi suuryrityksiksi ja sähköautot ilmestyivät katukuvaan ympäri maailmaa.

Suomen väestön rakenne alkoi muuttua. Lapsia syntyi koko ajan vähemmän ja maahanmuuttajien osuus alkoi kasvaa. Vuoden 2011 toukokuussa Leijonat saavuttivat toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa. Viihteen saralta muistetaan televisiosarjat Putous ja Vain Elämää. Matkapuhelinten kehittyminen jatkui nopealla tahdilla. Puhelinluettelot hävisivät kodeista matkapuhelinten syrjäytettyä lankapuhelimet kokonaan. Nokian Lumia -mallit, Samsung ja Applen iPhone olivat suosittuja puhelimia. Internetyhteydet nopeutuivat ja puhelinten toiminnot monipuolistuivat. Puhelimet muuttuivat viihdekeskuksiksi, joilla nykyisinkin jaetaan sisältöä, kuvataan ja selataan internettiä. Whatsapp, Facebook ja Instagram alkoivat kasvattaa suosiotaan ja alettiin puhua sosiaalisesta mediasta. Tabletti eli sormitietokone tuli markkinoille vuosikymmenen alkupuolella ja saavuttikin suuren suosion muutamaksi vuodeksi.

Oulu erottui muista kaupungeista nuoren ikärakenteen ansiosta

Oulussa oli vuonna 2011 reilut 141 000 asukasta. Kaupunki erottui muista kaupungeista nuoren ikärakenteensa vuoksi, sillä oululaisen asukkaan keski-ikä oli tuolloin 37,1 vuotta. Vuonna 2013 Ouluun liittyi useita ympäristökuntia ja syntyi uusi Oulu. Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii muodostivat uuden kaupungin, josta tuli asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin. Asukasluku oli tuolloin vajaat 191 000. Oulun keskustaa kehitettiin ja rotuaarilla oli iso remontti lämmitysjärjestelmän asennuksen vuoksi. Kauppakeskus Valkea avasi ovensa vuonna 2016.

Apteekkiala kehittyi sähköisemmäksi

Apteekkialalla tapahtui myös vuosikymmenen aikana isoja muutoksia. Digitalisaatio on vaikuttanut terveydenhuoltoalaan suuresti. Omakanta otettiin käyttöön vuonna 2010. Reseptit muuttuivat kokonaan sähköisiksi vuoden 2017 alussa, tosin ensimmäiset sähköiset reseptit kirjoitettiin jo vuonna 2010. Muutoksen jälkeen vain poikkeustilanteessa lääkäri on voinut kirjoittaa paperisen reseptin tai antaa puhelinreseptin. Se oli iso muutos koko terveydenhuollolle. Enää lääkäreiden ei tarvinnut tulostaa reseptejä eikä asiakkaan säilyttää reseptipapereita kotonaan, vaan kaikki löytyy samasta paikasta Omakannasta. Myös asiakkaan potilastiedot alkoivat tallentua syksyllä 2012 Kantaan.  Ensimmäinen suomalainen verkkoapteekki perustettiin 2006, mutta 2010 -luvulla ne lisääntyivät eri puolilla maata. Lääkkeiden annosjakelupalvelu alkoi myös yleistyä, mikä on hyvä asia lääketurvallisuuden kannalta.

Apteekkari Keskitalo perusti palvelupisteen Oulun lentoasemalle

Rotuaarin apteekissa tapahtui apteekkarinvaihdos vuoden 2011 helmikuussa. Apteekkariksemme tuli Juha Keskitalo Tuusulasta. Apteekki sijaitsi tuolloin Stockmannin sisäänkäyntiä vastapäätä kävelykadulla. Uusi apteekkari kehitti apteekkia monella lailla. Iso muutos apteekin henkilökunnan näkökulmasta oli annosjakelupalvelun kasvaminen ja sen piirissä olevien asiakkaiden palveleminen. Rotuaarin apteekki perusti Oulun Lentoasemalle palvelupisteen huhtikuussa 2014 palvelemaan lentomatkustajia.

Elokuussa 2015 oli jälleen muutosten aika apteekissamme. Rotuaarin apteekki muutti uusiin tiloihin Kauppurienkadulle lähemmäksi toria, missä apteekkimme palvelee edelleen asiakkaita. Apteekkari Keskitalon mieleen on erityisesti jäänyt Rotuaarin apteekin ajoilta hyvä henkilökunta ja ennakkoluulottomuus uusia asioita kohtaan. Sitä on tarvittu edelleenkin uusien tuulien puhaltaessa apteekkimaailmassa. Apteekki jatkaa perinteikästä, mutta uudistuvaa, polkuaan nykyisen, ensimmäisen naispuolisen apteekkarin Minna Liljamon (2018- ) johdolla. Lue edellisen apteekkari Perolan aikakaudesta täältä.

Lähteet:

Suomi 2010-luvulla – Wikipedia

1 2