Ihotautien hoito – atooppinen ihottuma, akne ja jalkasilsa

15.03.2024|
Ihon hoito
Ihotautien hoito, artikkeli yleisimpien ihotautien hoidosta.

Ihotautien hoito on tuttua puuhaa monelle meistä. Iho on suurin kehomme elin. Siihen voi puhjeta useita erilaisia ihotauteja. Monet ihotaudit ovat hyvin yleisiä ja toiset taas erittäin harvinaisia. Monia ihotauteja hoidetaan paikallisesti erilaisilla valmisteilla. Jotkut eri sairauksiin käytettävät lääkkeet saattavat aiheuttaa ihoreaktioita tyypillisesti auringon valon kanssa. Tässä artikkelissa käsittelemme lyhyesti muutaman yleisen ihotaudin lääkehoitoa ja lääkkeiden sekä auringon valon yhteisvaikutuksia.

Yleisimpien ihotautien hoito

Yleisiä ihotauteja ovat esimerkiksi atooppinen ihottumaakne sekä jalkasilsa eli jalkasieni. Atopiaa esiintyy usein jo lapsena. Aknea esiintyy eniten murrosiässä, mutta myös vajaalla viidenneksellä aikuisista on akne. Jalkasilsaa taas esiintyy tyypillisesti keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä. Naisilla jalkasilsaa on vähän vähemmän.

Atooppisen ihottuman hoidossa tärkeää on ihon pesu ja rasvaus säännöllisesti. Pesu kannattaa tehdä miedoilla pesuaineilla tai perusvoiteella. Öljypohjaiset pesunesteet hoitavat ihoa. Perusvoiteet hillitsevät ihon kutinaa ja kuivumista. Ne korjaavat kosteustasapainoa ja estävät ihottuman uusiutumista. Kortisoni- ja limuusivoiteilla hoidetaan atooppisen ihon tulehdusta ja ärtyneisyyttä. Kortisonivoiteiden käyttö on yleensä jaksottaista. Miedot kortisonivoiteet ovat reseptivapaita. Vahvemmat kortisoni- ja limuusivoiteet ovat reseptilääkkeitä. 

Atooppisen ihottuman hoitoon käytettävien lääkkeiden haitat

Erittäin kuivalla iholla runsaasti vettä sisältävät perusvoiteet saattavat aiheuttaa kirvelyä. Rasvapitoisemmat perusvoiteet ovat tällöin parempi valinta. Perusvoiteiden koostumuksissa on eroa, joten jokaisen täytyy kokeilemalla hakea omalle iholle sopivat valmisteet. Atooppisen ihon hoito vaatiikin kärsivällisyyttä ja säännöllisyyttä.

Yleisimmistä atopiaan käytettävistä lääkkeistä kortisonilla on haittavaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä. Vahvoja kortisonivoiteita käytettäessä on tarpeen jaksottaa hoitoa. Pääsääntöisesti taukoa on hyvä pitää yhtä pitkään kuin hoitojakso on kestänyt. Mitä vahvemman teholuokan kortisonivalmiste on, sitä suurempi riski on saada haittoja. Kortisonien aiheuttamia haittoja ovat ihon oheneminen ja arpijuovien synty.

Aknen hoito

Lähes 80 % ihmisistä esiintyy aknea jossain elämänvaiheessa. Yleisimmin se vaivaa murrosiän loppupuolella. Osalla oireet jatkuvat myös aikuisiällä. Murrosiän aknea esiintyy enemmän pojilla ja aikuisiän aknea naisilla. Akneen on usein perinnöllinen taipumus. Lisäksi ulkoiset tekijät, kuten hygienia, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö saattavat lisätä aknen oireita. Lieväoireista aknea voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Jos oireet eivät pysy lieväoireisina, on syytä hakea lääkäriltä apua aknen hoitoon.

Aknen perushoitoon kuuluu ihon pesu kahdesti päivässä vedellä ja sopivalla saippualla sekä ihon kosteutus kevyellä perusvoiteella. Lievää aknea voi hoitaa reseptivapaalla bentsoyyliperoksidia sisältävällä geelillä. Jos oireet eivät hoidosta huolimatta pysy lieväoireisena, kannattaa hakeutua lääkäriin. Paikallisesti käytettävät atselaiinihappo-, adapaleeni-, tretinoiini-, klindamysiini- ja bentsoyyliperoksidivalmisteet ovat usein riittävä hoito. Sisäinen antibioottikuuri yhdessä paikallisesti käytettävän valmisteen kanssa on toisinaan tarpeen. Antiandrogeenia sisältäviä e-pillereitä voidaan käyttää, jos ehkäisy on muutoinkin tarpeen. Vaikeissa aknenmuodoissa käytetään hoitona suun kautta otettavaa isotretinoiinia, jonka voi määrätä vain ihotautien erikoislääkäri.

Aknelääkkeiden haitat

Paikalliset aknelääkkeet saattavat hoidon alussa ärsyttää ihoa aiheuttaen punoitusta ja kihelmöintiä. Myös liiallinen paikallisvalmisteiden käyttö kuivattaa ihoa tarpeettomasti. Bentsoyyliperoksidivalmisteet haalistavat kankaiden värejä. Sekä paikallisesti että sisäisesti käytettävät aknelääkkeet herkistävät ihoa auringon valolle. 

Aknen hoitoon käytettävien antibioottien (tetrasykliinit) tyypillisin haitta on ripuli ja muut suolisto-oireet. Myös ne herkistävät ihoa auringon valolle. Maitotuotteiden, kalsiumin, antasidien ja rautavalmisteiden käyttöä näiden antibioottien kanssa pitää välttää. 

Suun kautta otettavalla isotretinoiinihoidon yleisimmät haitat ovat limakalvojen ja ihon kuivuminen. Piilolinssejä ei voi käyttää hoidon aikana silmien kuivuuden vuoksi. Lihas- ja nivelkipuja voi esiintyä, erityisesti runsaasti liikuntaa harrastavilla. Rasva- ja maksa-arvot saattavat nousta hoidon aikana, joten niitä seurataan säännöllisesti koko kuurin ajan. Vakavin haitta on sikiövauriot, joten kaikilla hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on oltava tehokas raskaudenehkäisy käytössä koko isotretinoiinihoidon ajan.

Jalkasilsan hoito

Jalkasilsan esiintyminen on yleistä. Hautovat kengät, diabetes ja ylipaino altistavat jalkasilsalle. Silsa tarttuu helposti urheiluhallien, uimahallien ja työpaikkojen pukuhuoneiden pesutiloista. Tyypillisimmin jalkasilsa ilmenee punoituksena, kutinana, halkeiluna ja hilseilynä jalan ulkosyrjän reunimmaisessa tai kahdessa reunimmaisessa varvasvälissä. Joskus silsaa esiintyy myös jalkapohjassa, useimmin päkiässä tai jalkaholvissa, hilseilynä, halkeiluna ja rakkuloina.

Jalkasientä voidaan hoitaa reseptivapailla tuotteilla. Se paranee yleensä noin 3-4 viikossa ns. atsolia (klotrimatsolimikonatsoliketokonatsoli, tiokonatsoli, bifonatsoli) sisältävillä lääkevoiteilla ja -puutereilla. Terbinafiini -valmisteita käytetään viikon ajan, mutta terbinafiini-liuosvalmisteessa riittää kertakäsittely. Jalkasieni uusiutuu helposti, joten jalkahygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jalkapohjaan levinnyt silsa ei yleensä parane paikallishoidolla, joten tällöin on syytä hakeutua lääkäriin.

Jalkasilsan lääkkeiden haitat

Paikalliset sienilääkkeet ovat yleisesti hyvin siedettyjä. Ne saattavat aiheuttaa hoidon alussa ihoärsytystä ja kuumotusta. Mikonatsolivalmisteet ja verenohennuslääkkeet eivät sovi käytettäväksi samanaikaisesti. 

Lääkkeet ja aurinko

Aurinko voi aiheuttaa valoihottumaa tai allergisen ihottuman kaltaisen reaktion useiden lääkkeiden kanssa. Näiden lääkkeiden pakkausselosteissa on maininta yhteisvaikutuksesta. Myös ihotauteihin käytettävistä lääkkeistä usealla on ihon auringon valolle herkistymisen vaara. Aknelääkkeet altistavat auringon valolle paikallishoidossa ja myös suun kautta otettavan kuurin aikana. 

Tärkeintä on ennaltaehkäistä valoihottumaa. Iho kannattaa suojata auringon valolta vaatetuksella tai olemalla varjossa erityisesti keskipäivän aikoihin. Aurinkosuojavoiteita voi myös käyttää suojautumiseen. Lääkkeen ja auringon reaktiota ei kannata pelätä etukäteen ja jättää lääkettä sen vuoksi käyttämättä. Varsinaisen sairauden lääkehoito on aina ensisijaista. Ihoa voi suojata tehokkaasti ja välttää suorassa auringon paisteessa oloa. Lue lisää Turvallisesti auringossa -artikkelistamme.

Lopuksi

Ihomme tarvitsee hoitoa yhtä lailla, kuin kehomme tarvitsee ravintoa. Erityisesti se tarvitsee hoitoa jonkun ihosairauden aikana. Jotkut ihon oireet saattavat olla rajujakin tai johtua yllättävistä seikoista, kuten joidenkin lääkkeiden vaikutuksesta. Onneksi näihin ongelmiin on saatavilla paljon erilaisia valmisteita reseptivapaasti. Me apteekissa autamme mielellään erilaisissa ihon hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Pidämmehän ihostamme hyvää huolta jokaisessa tilanteessa!

Lähteet ja lukuvinkkejä:

Atooppinen ihottuma – Terveyskirjasto

Atooppinen ihottuma – Allergia.fi

Akne – Terveyskirjasto

Mikä on akne? | Ihotautitalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)

Jalkasilsa (jalkasieni) – Terveyskirjasto

Aurinko ja lääkkeet – Apteekki

Atooppinen ihottuma | Ihotautitalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)