Turvallisesti auringossa

28.02.2024|
Ihon hoito
Turvallisesti auringossa ihoa suojaten. Lue lisää.

Turvallisesti auringossa oleileminen vaatii meiltä vähän viitseliäisyyttä. Saamme nauttia osan aikaa vuodesta auringon valosta ja valoisuudesta, mutta monen kuukauden ajan ihomme tottuu myös auringottomuuteen. Tämä asettaa omat haasteensa keväisin.

Auringon paisteella on myös varjopuolensa. Positiivisten vaikutustensa lisäksi liiallinen auringonvalo vahingoittaa ja vanhentaa ihoa. Meidän on hyvä muistaa, että saamme auringon UV-säteilyä myös pilvisellä säällä. Säteilyä heijastuu lisäksi lumesta, hiekasta ja vedestä. UV-säteet pystyvät tunkeutumaan myös veteen. On tärkeää huomioida, että auringossa makuulla ollessamme UV-säteilyannos on noin neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa.

Miten auringon säteet vaikuttavat ihoomme?

Suurin osa auringon iholle aiheuttamasta vaurioista johtuu UVA- ja UVB-ultraviolettisäteistä. Auringonvalon UVC-säteet eivät ulotu maan pinnalle vaan imeytyvät ylempiin ilmakehän kerroksiin. Sekä UVA- että UVB-sädetyypin ajatellaan aiheuttavan erilaisia ihosyöpiä.

 • UVB-säteet aiheuttavat ihon palamisen tai tulehtumisen tunkeutuen uloimpiin ihokerroksiin ja vaurioittaen soluja.
 • UVA-säteet vanhentavat ihoa tunkeutuen syvemmälle ihoon ja aiheuttaen suoraa vahinkoa tukikudoksille.

UVA-säteet värjäävät ihon pigmenttiä, jolloin ihomme ruskettuu. UVA aiheuttaa pääasiallisesti aurinkoihottuman oireet. Jopa joka viides suomalaisista kärsii aurinkoihottumasta jossain elämänsä vaiheessa. Tyypillisesti aurinkoihottumaa esiintyy keväisin, kun iho altistuu ensimmäisiä kertoja auringonsäteille tai talvella ulkomaanmatkojen aikana. UVB-säteet stimuloivat melamiinin tuotantoa ja vaikuttavat D-vitamiinin muodostumiseen iholla.

Turvallisesti auringossa ihotyypistä huolimatta

Ihomme voidaan jakaa neljään tyyppiin:

 1. Hyvin vaalea iho: Palaa erittäin herkästi, ei rusketu koskaan
 2. Vaalea iho: Taipumus palamiseen, ruskettuu hyvin hitaasti
 3. Normaali iho: Palaa harvoin, ruskettuu helposti
 4. Tumma iho: Palaa tuskin koskaan, ruskettuu erittäin nopeasti

Aurinkovoiteet kannattaa valita oman ihotyypin mukaan. Aurinkovoiteita löytyy erilaisilla voidepohjilla, esimerkiksi rasvaiselle ja kuivalle iholle on erilaiset tuotteet. Ihotautilääkärit suosittelevat suomalaisten ihotyypeille suojakerrointa 50.

Suojautuminen auringolta

 • Suojaudu auringon säteilyltä aurinkosuojatuotteilla, vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla.
 • Vältä auringossa oleskelua keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta. Vauvoja ei pidä altistaa auringon säteilylle ollenkaan ja pienten lasten iho tulisi aina suojata ensisijaisesti sopivalla vaatetuksella.
 • Älä oleskele auringossa liian pitkään kerrallaan. Kaikista suojatoimista huolimatta iho saa jonkin verran säteilyä aina.
 • Aurinkosuojatuotteita ei ole tarkoitettu auringossa olon pitkittämiseen – mikään aurinkosuojatuote ei suojaa 100 %.
 • Aurinkosuojatuotetta kannattaa lisätä noin tunnin välein sekä aina uimisen, suihkun ja kuivaamisen jälkeen.
 • Sopiva suojavoide kannattaa valita ottamalla aina huomioon oma ihotyyppi, vuorokaudenaika, vuodenaika sekä paikka, jossa auringossa oleillaan.

Turvallisesti auringossa aurinkosuojatuotteiden avulla

Aurinkosuojatuotteet suojaavat ihoa juurikin näiltä UVA – ja UVB-säteiltä. Tärkein osa aurinkosuojavoidetta ovat UV-suodattimet. Ne estävät ultraviolettisäteilyä pääsemästä iholle. Suodattimet toimivat kahdella tavalla. Ne imevät säteilyn itseensä (absorboivat tai kemialliset suodattimet) tai heijastavat sen iholta pois (heijastavat tai fysikaaliset suodattimet). Usean suodattimen yhdistelmillä saadaan parempi suoja aikaan.

Aurinkosuojatuotteet eivät kestä kuumassa ja suorassa auringonvalossa säilytystä. Monet UV -suodatinmolekyylit hajoavat kuumassa. Aurinkosuojatuotteiden säilyvyys avaamisen jälkeen ilmoitetaan PAO-merkinnällä (Period After Opening). Useimmiten säilyvyysaika on 12 kk (12 M). Avattu aurinkosuojatuote on syytä käyttää vuoden sisällä.

Miten aurinkosuojatuotteiden suojateho muodostuu?

Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SK, SPF) on laskettu käyttäen tiettyä vakiomäärää tuotetta. Tuotetta on tärkeää käyttää tarpeeksi paljon, jotta saa tuotteessa ilmoitetun suojakertoimen mukaisen suojatehon iholle. Aikuisen iholle määrä on noin kaksi ruokalusikallista levityskertaa kohden, lapselle noin yksi ruokalusikallinen. Jos tuotetta käytetään liian vähän, niin suojateho pienenee oleellisesti. Jos esimerkiksi käytetään vain puolet suositellusta määrästä, suojateho pienenee puoleen.

AURINKOSUOJATUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima aurinkosuojatuotteita.
Aco Sun Face Cream SPF50+ hajusteeton on tehokkaasti kosteuttava aurinkosuojavoide.
Aco Sun Face Cream SPF50+50 ML
19.90 €
Aco Sun Body Spray SPF50+ on nopeasti imeytyvä aurinkosuojaspray vartalolle.
Aco Sun Body Spray SPF50+ 175 ML
22.78 €
Avéne Sun Intense Protect SPF50+ on kevyt ja hyvin imeytyvä aurinkosuojavoide.
Avéne Sun Intense Protect SPF50+ 150 ML
27.50 €
LRP Anthelios Uvmune Ultra Light SPF50+ on korkeakertoiminen aurinkosuoja silmänympärysiholle ja kasvoille.
LRP Anthelios Uvmune Ultra Light SPF50+ 50 ML
25.04 €
Vichy CS UV Age SPF50+ on erittäin kevyt voide valovanhenemista vastaan.
Vichy CS UV Age SPF50+ 40 ML
29.22 €

Turvallisesti auringossa UV-Indeksiä seuraten

Toukokuusta elokuuhun auringonsäteily on voimakkainta keskipäivän molemmin puolin, iltapäivään noin kello 15–16 saakka. Suojautuminen on tarpeen, kun UV-indeksi ylittää luvun 3. UV-indeksilukuja voi seurata esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.

Kesän aikana kannattaa seurata UV-indeksin lukua, tällöin luku esitetään säätiedotusten yhteydessä. UV-säteilyn voimakkuudesta varoitetaan, jos UV-indeksin arvo on 6 tai sitä enemmän. UV-indeksin luku ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää palamatta auringossa. Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 7, joka saavutetaan keskikesällä keskipäivällä etelärannikolla.

Lukuvinkkejä ja lähteet:

Auringonpaisteen haitat – Terveyskirjasto

Valoihottuma (aurinkoihottuma) – Terveyskirjasto