Voiko ihon vanhenemista estää?

Voiko ihon vanhenemista estää? Lue lisää.

Voiko ihon vanhenemista estää? Me vanhenemme ja myös elimemme vanhenevat, mikä on väistämätöntä. Iho ohenee ja kuivuu vanhetessaan. Elastiinin määrä vähenee, mikä aiheuttaa ihon kimmoisuuden vähenemisen ja rypistymisen. Ihon vanhenemista voidaan kuitenkin hidastaa. Lue alta, miten elintavoillakin voi hidastaa ihon vanhenemista.

Ihomme tehtävä

Ihollamme on monta tärkeää tehtävää. Se suojaa kehoamme kemikaaleja, mikrobeja, auringon ultravioletti (UV) -valoa, hankautumista ja iskuja vastaan. Iho on lämmönsäätelijä ja estää veden haihtumista elimistöstämme. Se toimii myös D-vitamiinin tuottajana ja tuntoaistimuksien välittäjänä.

Iho muodostuu kahdesta kerroksesta: ulompi on orvaskesi, ja sen alla on verinahka. Näiden kerrosten alla on ihonalaista rasvaa. Orvaskesi muodostuu useasta tasosta. Jokaisella tasolla on oma tehtävänsä. Ylin kerros estää veden haitumista iholta. Alimmassa orvaskesitasossa on pigmenttisoluja, joiden tehtävä on tuottaa UV-säteilyn haitoilta ihoa suojaavaa pigmenttiä. Verinahassa on verisuonia, imusuonia, hermopäätteitä karvoja sekä tali- ja hikirauhasia. Sidekudos koostuu kollageenista ja elastiinista, jonka tehtävä on pitää iho kimmoisana.

Iho sisältää paljon erilaisia rakennusaineita. Kehomme vanhentuessa myös ihon toiminta alkaa muuttua ja vanhentua. Ihon rakenne ja ulkonäkö muuttuvat ikääntyessämme väistämättä. Muutosten ilmaantumiseen ja nopeuteen vaikuttavat monet seikat. Ikä ja perinnölliset ominaisuudet ovat niistä tärkeimmät. Ihon vanheneminen nopeutuu 70. ikävuoden jälkeen. Muista tekijöistä suurimpia ovat altistuminen auringon UV-säteilylle ja tupakointi.

Ihon vanhenemisen vaikutukset

Ikääntyvä iho ohenee. Ihon läpäisyesteen luontaisten rasvojen määrä vähenee, ja iho kuivuu herkemmin. Kuivuessaan iho voi alkaa kutista ja tulehtua. Ihon ohentuessa ja rakenteiden haurastuessa se vaurioituu herkästi. Verisuonet saattavat rikkoutua herkästi ja kyynärvarsiin, kädenselkiin ja sääriin tulee mustelmia ja haavaumia mitättömistäkin iskuista. Mustelmista jää parantuessaan ihoon ruskeaa pigmenttiä. Myös ihon verisuonten määrä vähenee ja haavat parantuvat hitaasti.

Ihon vanhentuessa ja sidekudoksen elastiinin määrän vähentyessä ihon kimmoisuus vähenee myös ja iho rypistyy. Rypyt ovat pääosin matalia ja verkkomaisia. Iän myötä iho veltostuu, mikä näkyy poskissa, suupielissä, silmäluomissa, leuan alla ja korvannipukoissa. Ikääntyminen pienentää ihosoluja, mikä vähentää ihon täyteläisyyttä. Ihon kuulaus vähenee. Auringon valo aiheuttaa herkemmin maksaläiskiä, koska pigmenttiä muodostuu epätasaisesti.

Voiko ihon vanhenemista hidastaa?

Ihon ikääntyminen on väistämätöntä, mutta muutoksia voidaan kuitenkin hidastaa. Suurin vaikutus on auringon UV-säteiltä suojautumisella ja tupakoimattomuudella. Sen sijaan ihon vanhenemisen estoon käytettävien kosmetiikkatuotteiden tehosta ei ole vahvaa näyttöä. Terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, suolan ja alkoholin käytön rajoittaminen sekä riittävä yöuni, vaikuttavat myös ihon hyvinvointiin. Ihoa kannattaa hoitaa säännöllisesti ja oikeilla tuotteilla.

Ihon vanhenemista hidastavat tehoaineet

Kosmetiikkatuotteissa käytetään ihon vanhenemista hidastavia tehoaineita. Alla on kerrottu tehoaineiden vaikutuksista iholla.

A-vitamiini

A-vitamiini vaikuttaa ihoon monella lailla. Se normalisoi ihon sarveistumista, pidentää ihosolujen ikää ja ehkäisee ihon kuivumista. A-vitamiini säätelee talin tuotantoa, aktivoi verenkiertoa iholla ja edistää haavojen parantumista. Se myös aktivoi solujen jakautumista. A-vitamiini uudistaa, vahvistaa, korjaa, kiinteyttää, kirkastaa ja tasoittaa ihon sävyä. Yleisimmin kosmetiikassa käytetään A-vitamiinin alkoholimuotoa retinolia. Retinolilla on ihoa UV-säteille herkistävä ominaisuus, joten sitä kannattaa käyttää öisin.

B3-vitamiini

B3-vitamiini kiihdyttää ihon uusiutumista. Sillä on ihoa vaalentava sekä pigmenttihäiriöitä lievittävä vaikutus. B3-vitamiini tasoittaa ihon ryppyjä.

C-vitamiini

Antioksidanttinen askorbiinihappo eli C-vitamiini on ihon superaine. Se suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, jotka vanhentavat soluja. C-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi kollageenin muodostumiseen. Se tasapainottaa talin eritystä sekä kirkastaa ja haalistaa maksaläiskiä sekä arpia. C-vitamiini estää myös ihon veltostumista.

E-vitamiini

E-vitamiini toimii iholla tärkeänä antioksidanttina. Se suojaa solukalvoja ja silottaa ihoa. E-vitamiini uudistaa ihoa ja aktivoi ihon omia korjaavia mekanismeja.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on ihon tehokosteuttaja. Ihon ikääntyessä juuri kosteutta tarvitaan lisää. Kosteus pitää ihon terveenä, sileänä ja kimmoisana. Se myös silottaa ihoa ja muodostaa iholle ohuen, joustavan suojan. Hyaluronihappo on todella tehokas kosteudensitoja. Sitä on kehomme soluvälitiloissa ihossa, rustoissa, side- ja hermokudoksissa.

Tutustu verkkoapteekissamme laadukkaisiin ja monipuolisiin ikääntyvän ihon hoitotuotteisiin. Lue myös artikkelimme atooppisen ihon hoidosta tai turvallisesta auringossa olosta.

IKÄÄNTYVÄN IHON KOSMETIIKKAA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita ihon hoitoon.
Aco Face Age Delay Eye cream 15 ml kevyt silmänympärysvoide.
Aco Face Age Delay Eye Cream 15 ML
23.72 €
Bella yövoide hajusteeton on hajusteeton ja ihoa nuorentava voide.
Bella Yövoide 75 G
13.94 €
LRP Hyalu B5 Riche hoitovoide kuivalle iholle.
LRP Hyalu B5 Riche 40 ML
42.30 €
Vichy Liftactiv Supreme Rich päivävoide vähentää ryppyjä.
Vichy Liftactiv Supreme Rich 50 ML
43.22 €
Widmer Extrait Liposomal 30 ml on tehohoito ikääntymisen hidastamiseksi.
Widmer Extrait Liposomal 30 ML
49.20 €
Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01124

Ihotautilääkärin 10 vinkkiä ihon vanhenemisen ennaltaehkäisemiseksi – Ihosairaala