Maksaläiskien ehkäisy ja hoito

07.02.2024|
Kasvojen hoito
Maksaläiskien ehkäisy ja hoito on tehokasta, jos sitä tekee säännöllisesti.

Olet juuri viettänyt mukavan viikonlopun ulkoillen ja rentoutuen ihanassa aurinkoisessa säässä. Myöhemmin huomaat, että kasvojen iholle on ilmestynyt tummempia alueita. Mietit, miten ihosi on päivettynyt noin epätasaisesti. Onko tuttu tarina? Saatamme huomata etenkin kasvojen iholla tummempia läiskiä. Tummempaa ihoaluetta nimitetään maksaläiskäksi eli melasmaksi. Se on auringonvalon aikaan saama ihon liikapigmentaatio. Maksaläiskiä esiintyy erityisesti naisilla ja yleensä kasvojen eri osissa. Maksaläiskien ehkäisy ja hoito on yksinkertaista. Ihon suojaus auringonvalolta riittävän tehokkaasti ennaltaehkäisee läiskiä. Hoidoksi riittää esimerkiksi vaalentaminen. Läiskiä voi myös peittää meikillä tai tasoittaa ihonsävyjä erilaisilla sävyttävillä voiteilla.

Mitä maksaläiskät ovat?

Maksaläiskät ovat tummentuneita ihoalueita, joita muodostuu tyypillisesti kasvojen alueelle. Maksaläiskiä esiintyy erityisesti otsan ja poskipäiden alueilla sekä ylähuulen yläpuolella. Maksaläiskät ilmestyvät usein symmetrisesti kasvojen molemmin puolin. Ne saattavat tummua auringossa sekä ajan saatossa muutenkin. Niitä muodostuu erityisesti keväällä ja kesällä, kun aurinko paistaa kirkkaasti.

Värimuutoksia iholla syntyy, kun solut tuottavat liikaa ihon väriainetta melaniinia eli pigmenttiä. Maksaläiskät ovat vaarattomia värimuutoksia iholla. Solujen määrä ei lisäänny. Ne eivät ole kasvaimia eikä niistä voi kehittyä kasvaimia. Maksaläiskien kohdalla iho on tasainen, eikä luomien tapaan koholla oleva.

Maksaläiskiä syntyy herkemmin naisten hormonaalisten muutosten, kuten raskauden tai hormonaalisen ehkäisyn, aiheuttamina. Läiskät usein myös vaalenevat esimerkiksi synnytyksen jälkeen. Lisäksi tupakoinnin sekä ihon tulehdusten tai aknen on todettu aiheuttavan maksaläiskiä. Myös kosmetiikka, jossa on alkoholia tai voimakkaita hajusteita, voi aiheuttaa maksaläiskiä.

Maksaläiskien ehkäisy ja hoito

Maksaläiskien ehkäisyyn on olemassa tehokas ja yksinkertainen ohje: Suojaudu huolellisesti auringonvalolta ja oleskele auringossa mahdollisimman vähän. Herkästi maksaläiskiä saavan kannattaa käyttää aurinkosuojavoiteita keväästä myöhäiseen syksyyn saakka. Myös jo syntyneiden maksaläiskien tummumista voi estää käyttämällä korkean suojakertoimen aurinkosuojavoidetta. Apteekista löytyy myös maksaläiskien hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Maksaläiskät ovat vaarattomia ja niiden aiheuttama haitta on yleensä kosmeettista. Maksaläiskiä ei tarvitse erityisesti hoitaa. Kosmeettista haittaa voi peittää meikkivoiteella. Peittävien voiteiden tarkoituksena on vaalentaa ihoa ja tasoittaa sävyä. Osa tuotteista myös rauhoittaa melaniinin tuotantoa ja kuorii ihon pintaa. Yleensä pigmenttiä vaalentavaa tuotetta laitetaan aamulla ja ennen aurinkoon menoa lisätään aurinkosuojavoidetta.

Maksaläiskien hoidon muistilista:

  1. ENNALTAEHKÄISE! Paras keino välttää pigmenttiläiskien syntymistä on ihonsuojaus auringolta vaatteilla, lierihatulla ja korkean aurinkosuojan sisältävällä voiteella. Tummat läiskät vaalenevat luonnostaan jonkin verran ihon uusiutumisen myötä, mikäli iho ei altistu auringolle jatkuvasti. 
  2. HOIDA JA VAALENNA!  Maksaläiskiä voi vaalentaa ihoa kirkastavalla ja vaalentavalla kosmetiikalla. Jos ne eivät tehoa tai kosmeettinen haitta on suuri, ota yhteyttä lääkäriin.
  3. PEITÄ JA PIILOTA! Läiskät voi piilottaa meikillä. Pienehkö ihon värin epätasaisuus saattaa peittyä sävyttävällä päivävoiteella. Peittävät meikkivoiteet tasoittavat ihonsävyä enemmän. Parhaan tuloksen saat kokeilemalla erilaisia ja erisävyisiä peitevoiteita tai sävyttäviä voiteita.

MAKSALÄISKIEN HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita ihon hoitoon.
Aco Face Pigment Reduce yövoide on tehokas pigmenttiläiskiä häivyttävä yövoide.
Aco Face Pigment Reduce Night cream 50 ML
23.72 €
Aco Face Bright Booster kirkastaa pigmenttiläiskiä tehokkaasti ja tasoittaa ihon sävyä.
Aco Face Bright Booster 30 ML
22.76 €
Eucerin Anti-Pigment Day cream SPF 30 häivyttää tehokkaasti tummia alueita kasvoilla.
Eucerin Anti-Pigment Day Cream SPF 30 50 ML
43.05 €
Eucerin Pigment Control Sun Fluid SPF50+ on maksaläiskiä ehkäisevä korkean kertoimen aurinkosuoja.
Eucerin Pigment Control Sun Fluid 50 ML SPF50+
29.00 €
Vichy Liftactiv Specialist B3 seerumi vähentää tummia pigmenttimuutoksia ikääntyvällä iholla.
Vichy Liftactiv Specialist B3 seerumi 30 ML
55.18 €

Opastamme mielellään ihon hoidossa. Tule käymään tai lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeemme kautta.

Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.mehilainen.fi/ihotaudit/maksalaiskat-ja-ihon-pigmenttihairiot

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00969

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/kauneus/nain_ehkaiset_ja_hoidat_maksalaiskat