Ovatko jalkasi sandaalikunnossa?

07.02.2024|
Kädet ja jalat
Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Lue lisää.

Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Ne kannattaa pitää hyvässä kunnossa läpi vuoden. Auringon paiste lämmittää kehoa ja mieltä. Tuuli virkistää kasvojamme aika ajoin mukavasti. Varpaamme tallaavat lämmintä rantahiekkaa ja aallot loiskivat rantakallioon tuudittaen ajatuksemme rennolle lomataajuudelle. Ei ole kiire mihinkään. Jalat ja muukin iho kaipaavat hoitoa kesälläkin. Mikäpä on parempaa kuin hemmotella ihoa kiireettömästi?

Miksi jalat tarvitsevat hoitoa?

Jalkojen ihoa tulee hoitaa samoin kuin muutakin ihoamme. Ennaltaehkäisevä, säännöllinen hoito on parasta. Läpi vuoden jalkamme tarvitsevat kosteutusta ja hoitoa.  Jalkojen iho joutuu kesällä koville. On mukava kulkea paljain jaloin ja uida lämpiminä kesäpäivinä. Myös kengät ilman sukkia tuntuvat mukaville jaloissa lämpimänä kesäpäivänä. Paljain jaloin tai sukitta kengissä kulkeminen altistaa kuitenkin jalkamme monenlaisille vaivoille.

Monia jalkaongelmia, joita esiintyy yleisesti kesälläkin, on helppo ehkäistä. Kovettumat, syylät ja halkeilevat kantapäät ovat yleisiä vaivoja. Erityisesti erilaiset hiertymät, haavat ja rakot vaivaavat kesäjalkojamme. Tärkeintä on pitää jalat puhtaina ja riittävän kosteina.

Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Muistilista kesäjalkojen hoitoon:

 1. Pese siis jalat päivittäin ja rasvaa jalkavoiteella tai riittävän rasvaisella perusvoiteella. Jalkojen puhtaus ja kuivaus on tärkeää, koska kosteaan ihoon tulee helposti hiertymiä tai rakkoja. Kun iho menee rikki, virukset ja bakteerit pääsevät ihon alle. Esimerkiksi syylävirus pääsee ihon sisään aiheuttaen syyliä tai bakteerit aiheuttavat tulehduksia iholle.
 2. Älä käytä jalkaraspia kovettuneisiin jalkoihin vaan rasvaa ne riittävän rasvaisella voiteella. Raspaaminen yleensä aiheuttaa ihon paksuuntumista entisestään. Myös kuuma ja kuiva ilma saattaa kuivattaa jalkateriä ja aiheuttaa halkeamia.
 3. Kiinnitä huomiota kenkien valintaan. Valitse sopivat ja oikean kokoisen kengät, joissa jalkoihin ei tule painetta, hankausta tai puristusta.
 4. Jos jalat ovat kunnossa, kävele paljain jaloin turvallisella alustalla ilman vaaraa jalkojen vahingoittumisesta. Paljain jaloin kävely on hyvää treeniä jalkapohjille.
 5. Hoida haavat, rakot ja hiertymät heti, etteivät rikkoumat pääse tulehtumaan. Kesällä iholle pääsee helpommin maasta bakteereja ja epäpuhtauksia, kun kuljemme avonaisilla kengillä, paljain jaloin tai kengillä ilman sukkia.
 6. Muista antaa jalkojen tuulettua lämpimällä kelillä välillä. Jos kengät ovat liian tiiviit, jalat alkavat hikoilla ja kostua. Iho saattaa rikkoutua ja iholla olevat bakteerit kulkeutua ihon sisään aiheuttaen tulehduksen.
 7. Hoida ja helli jalkojasi säännöllisesti. Näin ennaltaehkäiset tyypillisiä rasituksesta johtuvia ongelmia. Jalkoja kannattaa hoitaa läpi vuoden, vaikka erityisesti kesällä niihin kiinnitetään huomiota.

Pieniä vinkkejä jalkojen hoitoon lämpimille keleille:

 1. Laita jalkoihin talkkia ennen kenkiin laittamista, jos haluat olla ilman sukkia. Talkki pitää ihon kuivana ja poistaa kitkaa kengän ja jalan väliltä.
 2. Jos arvelet kenkien aiheuttavan rakkoja, voit käyttää rakonestoaineita. Laita ainetta suoraan ongelmakohtaan.
 3. Jos jalkaasi on jo tullut rakko, puhdista iho huolellisesti. Laita rakon päälle rakkolaastari. Laastarit vähentävät painetta ja kipua jalassa välittömästi. Rakkolaastari suojaa myös rikkoutunutta ihoa epäpuhtauksilta.

Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Hemmottele jalkojasi:

 1. Kylvetä jalkasi vähintään kerran kuussa. Laita kylpyveteen kylpysuolaa, -öljyä tai-geeliä.
 2. Kuori ja voitele jalkasi pehmeiksi. Voit voidetta levittäessä tehdä jalkoihisi hieronnan.
 3. Kovettumia ja känsiä voidaan hoitaa kuorivaa salisyylihappoa ja kosteutta sitovaa karbamidia sisältävillä apteekkivalmisteilla sekä kovettumille tarkoitetuilla erikoislaastareilla. Jalkojenhoitajat ja jalkaterapeutit voivat poistaa pahat kovettumat ammattitaitoisesti.
 4. Hoida varpaiden kynnet kuntoon. Kynsiä ei kannata leikata liian lyhyiksi. Leikkaa kynnet suoraan.

Lue myös artikkelimme atooppisen ihon hoidosta, turvallisesta auringossa olosta ja maksaläiskien ehkäisystä.

JALKOJEN HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima tuotteita jalkojen hoitoon.
Boreas jalkavoide virkistää ja pehmittää jalkoja.
Boreas jalkavoide 100 ML
11.34 €
CCS Jalkakylpysuola pehmentää ja palauttaa kosteuden.
CCS Jalkakylpysuola 310 G
13.30 €
CeraVe SA Renewing Foot cream hoitaa erittäin kuivaa, karheaa ja epätasaista ihoa tehokkaasti.
CeraVe SA Renewing Foot Cream 88 ML
10.06 €
Detria Relaxant jalkavoide rentouttaa jalkojen väsymystä ja vilkastuttaa verenkiertoa.
Detria Relaxant jalkavoide 100 ML
20.02 €
Salvequick Foot Rescue All In One Cream on monikäyttöinen pehmentävä jalkavoide.
Salvequick Foot Rescue All In One Cream 100 ML
29.19 €
Lukuvinkkejä ja lähteet:

https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikkelit/ihonhoito/jalkahoito-kannattaa–kauniit-ja-terveet-jalat-kantavat-kauas/

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/kauneus/jalkahoito_kotona_5_vaivatonta_vinkkia_jalkojen_hemmotteluun

https://www.terveyskirjasto.fi/tju00299