Atooppisen kuivan ihon hoito

07.02.2024|
Ihon hoito
Atooppisen kuivan ihon hoito vaatii kärsivällisyyttä.

Atooppisen kuivan ihon hoito vaatii säännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä. Tässä kirjoituksessa käsitellään lyhyesti kuivan ja atooppisen ihon ongelmia, ihottumaa, ja hoitoa. Kuiva iho on meille suomalaisille yleinen ongelma. Lähes kaikki ovat jossain elämänsä vaiheessa kärsineet kuivan ihon oireista. Jopa noin 25–30 prosenttia suomalaisista kärsii atooppisen ihottuman aiheuttamista ongelmista jossain elämänsä vaiheessa. 

Atooppisen ihon hoito

Atooppinen kuiva iho saattaa reagoida voimakkaastikin erilaisiin ärsykkeisiin. Tyyppillisesti ihon kunto vaihtelee vuodenajan ja ilman lämpötilojen mukana. Nämä piirteet saattavat tehdä atooppisen kuivan ihon hoidosta varsin haastavaa. Jokaisen täytyy löytää omalle iholle parhaiten sopivat tuotteet. Atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi on ihon pesu ja rasvaus säännöllisesti.

Atooppisen ihon pesu

Hikoilu saattaa ärsyttää atooppista ihoa. Liiallinen voimakkaalla saippualla pesu saattaa myös ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Atooppisen ihon pesu kannattaa suorittaa perusvoiteella tai miedolla pesuaineella.

Atooppisen ihon hoito voiteilla

Perushoidon voiteina käytetään perusvoiteita, kortisonivoiteita ja limuusivoiteita. Perusvoiteiden tehtävä on hillitä ihon kutinaa ja kuivumista. Apteekeissa perusvoiteiden valikoima on laaja ja sopiva voide omalle iholle löytyy kokeilemalla. Kysy apua apteekin henkilökunnalta sopivan perusvoiteen valintaan. Perusvoiteita olisi hyvä olla käytössä useampia, joita vaihdellen iho pysyy hyvänä. Atooppisen ihon rasvaukseen käytetään myös apteekkikosmetiikka sarjojen laadukkaita tuotteita.

Kortisonivoiteet hoitavat tulehtunutta ja ärtynyttä ihoa. Kortisonivoiteiden käyttö on yleensä jaksottaista. Hoitojakson pituus riippuu iästä, ihottuman laadusta ja kortisonivoiteen ominaisuuksista. Miedoimpia kortisonivoiteita saa apteekista ilman reseptiä. Vahvemmat kortisonivoiteet vaativat lääkärinmääräyksen.

Lääkärinmääräyksellä on saatavissa myös limuusivoiteita, jotka rauhoittavat ihon tulehdusta. Ne ovat tehokkaita kasvojen, kaulan ja ylävartalon alueen ihottuman hoidossa.

Valohoito rauhoittaa atooppisen ihon oireita

Auringon UV -säteily yleensä rauhoittaa atooppista ihottumaa. Valohoidossa käytetään myös UV-säteitä. Ihottuman ollessa laajoilla kehon alueilla, valohoidosta on apua. Valohoitoa on mahdollista saada lääkärin määräyksellä.

Muita atooppisen ihon ärsyttäjiä voi olla useita. Jotkut vaatteiden materiaalit voivat ärsyttää atooppista ihoa, kuten akryyli ja villa. Myös liian karheat materiaalit voivat aiheuttaa ihon ärtymistä. Liian korkea lämpötila kotona aiheuttaa hikoilua ja siksi ärsyttää atooppista ihoa. Myös talvella liian kuiva sisäilma saattaa aiheuttaa ihooireita. Eli talvellakin kodin lämpötila olisi hyvä pitää kohtuullisena ja ilmankosteus riittävänä.

Atooppisen ihon tunnuspiirteitä

  • punottavia ja turvonneita laikkuja
  • kutina ja kuivuus
  • halkeilu ja hilseily
  • pienet nesterakkulat

Atooppisen ihottuman oireet vaihtelevat iästä riippuen

Ihon kutina on merkki lievästä tulehduksesta iholla. Atooppiseksi iho määritellään silloin, kun ihottuma on nähtävissä. Atooppinen ihottuma onkin tulehdussairaus. Atoopikko saattaa kärsiä myös allergisesta nuhasta ja astmasta.

Atooppinen ihottuma voi esiintyä erilaisena eri ikävaiheissa. Ihottumaa voi olla eri puolilla kehoa. Pienten lasten atooppista ihottumaa kutsutaan maitoruveksi. Tyypillisesti sitä esiintyy päänahassa, kaulan tai kainaloiden poimuissa, poskissa ja raajoissa. Joskus maitorupi saattaa kutista jatkuvasti. Isommilla lapsilla atooppista ihottumaa saattaa olla poskissa, kaulalla, pakaroissa, käsissä ja nilkoissa. Kutisevan ihon raapiminen pahentaa ihottumaa.

Aikuisten atooppinen ihottuma ilmenee usein kasvoissa, kaulalla, ylävartalossa ja käsissä. Joillakin ihottuma saattaa levitä koko kehoon.

Kuivan ihon hoito

Myös kuivaa ihoa hoidetaan perusvoiteilla. Säännöllinen rasvaus auttaa ihoa pysymään hyvänä etenkin talvikuukausina, jolloin ihomme joutuu koville lämpötilojen ja ilmankosteuden vaihdellessa. Kuivan ihon ehkäisyhoitona on tärkeää ihon perusrasvaus ja liiallisten saippuapesujen välttäminen varsinkin talvikaudella. Ihon kosteustasapainoon vaikuttaa myös ravitsemustila, joka kannattaa pitää hyvänä.

Ihon hyvinvointi parantaa omaa elämänlaatuamme. Pidämmehän hyvää huolta ihostamme!

ATOOPPISEN IHON TUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita ihon hoitoon.
Aqualan L on kevyt ja monikäyttöinen perusvoide koko perheelle.
Aqualan L 200 G
11,47 €
Aveeno Daily Moisturising Body Wash on hellävarainen pesuneste vartalolle.
Aveeno Daily Moisturising Body Wash 500 ML
8.80 €
Avène Cicalfate Repair Lip Palm 10 ML on tehokas rohtuneiden ja kuivien huulien hoidossa.
Avène Cicalfate Repair Lip Palm 10 ML
11.50 €
LRP Lipikar Baume AP+M hoitovoide rauhoittaa ja vahvistaa kutisevaa ihoa.
LRP Lipikar Baume AP+M 400 ML
34.28 €
CeraVe Moisturising Cream on erittäin kuivan ja kuivan ihon kosteuttava voide.
CeraVe Moisturising Cream 454 G
20.42 €
Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.allergia.fi/iho/ihosairaudet/atooppinen-iho/#5a0e5f64

https://www.allergia.fi/iho/ihosairaudet/atooppinen-iho/mista-atooppinen-ihottuma-johtuu/#5a0e5f64

https://www.allergia.fi/iho/ihosairaudet/atooppinen-iho/atooppinen-ihottuma-ja-ruoka-allergiat/#5a0e5f64

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00202

Atooppinen ihottuma | Ihotautitalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)