Lääkkeet ja vatsavaivat

28.03.2024|
Suolisto
Lääkkeet ja vatsavaivat ei ole hyvä yhdistelmä.

Lääkkeet ja vatsavaivat ovat aika tyypillinen yhdistelmä. Kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia. Joskus saatamme huomata, että vatsaan kertyy ilmaa tavallista enemmän tai suolen toiminta on hidastunut selvästi. Emme aina osaa yhdistää näitä tai jotain muuta tyypillistä vatsavaivaa lääkkeen aiheuttamaksi. Hyvin monilla lääkkeillä tavallisimpia haittavaikutuksia ovat vatsan ja suoliston oireet, esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakivut ja ummetus. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti muutaman yleisesti käytössä olevan lääkeryhmän aiheuttamista suolisto-oireista.

Särkylääkkeet aiheuttavat vatsavaivoja

Tulehduskipulääkkeiden käyttö on varsin yleistä. Useita valmisteita voi ostaa myös ilman reseptiä. Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksena on ruoansulatuskanavan oireet. Lisäksi niiden käytössä on huomioitava riskitekijöitä, jotka erityisesti altistavat suolisto-oireille. Pitkäaikainen kipulääkkeiden käyttö ilman lääkärin ohjetta ei ole suositeltavaa, vaan kivun syy olisi hyvä selvittää.

Riskitekijöitä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamille suolisto-oireille ovat esimerkiksi

  • Yli 65 vuoden ikä
  • Joidenkin muiden lääkkeiden yhtäaikainen käyttö, jolloin on tärkeää apteekissa keskustella särkylääkkeiden käytöstä muiden lääkkeiden kanssa samanaikaisesti
  • Helikobakteeri-infektio
  • Aiemmin sairastettu mahahaava
  • Suuri tulehduskipulääkkeen kerta-annos
  • Useamman tulehduskipulääkkeen yhtäaikainen käyttö

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa limakalvovaurion estämällä mahalaukun limakalvoa suojaavien prostanoidien synteesiä samalla, kun poistavat tulehduksen aiheuttamaa kipua. Nykyisin on olemassa eri mekanismeilla, ”selektiivisemmin”, toimivia tulehduskipulääkkeitä, jotka ovat vatsaystävällisempiä.

Myös reseptillä saatavat voimakkaat kipulääkkeet aiheuttavat yleisesti ruoansulatuskanavan oireita. Opioidia sisältävien lääkkeiden tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat ummetus, pahoinvointi ja oksentelu. 


Antibiootit ja vatsavaivat

Meillä ihmisillä on oma yksilöllinen ja hyödyllinen bakteeristomme, jota tarvitsemme elääksemme terveinä. Joskus haitallinen bakteeri saa kehossamme vallan ja aiheuttaa tulehduksen. Antibioottien tehtävänä on parantaa bakteerin aiheuttama tulehdus. Hoitaessaan tulehdusta antibiootti tuhoaa samalla myös hyödyllistä bakteeristoamme. Yhden antibioottikuurin aiheuttama muutos bakteeristossamme säilyy viikkoja ja kuukausia.

Tyypillisiä antibioottien aiheuttamia haittoja suolistossa ovat ripuli, vatsakivut, pahoinvointi ja ilmavaivat. Useimmat antibiootit voidaan annostella ruokailun yhteydessä, jolloin haittavaikutukset lievenevät. Maitohappobakteerit sisältävät samoja bakteerikantoja, joita meillä on suolistossa. Niillä voidaan korvata suoliston vähentynyttä bakteerikantaa antibioottihoidon aikana.  

Vatsalääkkeet aiheuttavat vatsavaivoja

Erilaisilla vatsalääkkeillä on myös suolistoon kohdistuvia haittavaikutuksia. Tyypillisimmät niistä ovat ripuli, ilmavaivat, turvotus tai ummetus. Närästyksen hoitoon käytettävillä antasideilla, lääkkeestä riippuen, voi olla vatsaa löysentäviä tai kovettavia vaikutuksia suurina annoksina käytettäessä. Myös happosalpaajilla on haittavaikutuksena ummetus tai ripuli.

Ummetuslääkkeetkin voivat aiheuttaa haittoja suolistoon. Suolen sisältöön vaikuttavat ummetuslääkkeet ovat turvallisempia pitkäaikaisessa käytössä. Niiden tyypillisimmät haittavaikutukset ovat vatsakipu, ilmavaivat, turvotus ja ripuli. Suolen lihaksen liikkeisiin vaikuttavat ummetuslääkkeet hidastavat suolen toimintaa ja saattavat näin pahentaa ummetusta entisestään pitkäaikaisessa käytössä. Siksipä näitä valmisteita tulee käyttää vain lyhytaikaisesti.

Diabeteslääkkeet ja vatsavaivat

Tyypin 2 diabetekseen käytettävillä lääkkeillä on ruoansulatuselimistöön kohdistuvia haittavaikutuksia. Ne ilmenevät tyypillisimmin hoidon alussa tai jos annosta lisätään nopeasti. Yleisimpiä oireita ovat pahoinvointi ja erilaiset vatsavaivat, etenkin ripuli. Joskus haittavaikutukset ovat niin voimakkaita, että lääke päädytään vaihtamaan toisenlaiseen valmisteeseen. Käytössä saattaa olla myös useamman lääkkeen yhdistelmä, jolloin vatsaoireita voi aiheuttaa useampikin lääke yhtä aikaa. Usein nämä haitat saadaan lievenemään ja häviämään annosta muuttamalla ja nauttimalla lääke aterian jälkeen.

Lopuksi

Lääkkeet ja vatsavaivat ovat varsin yleinen yhdistelmä, valitettavasti. Useat lääkkeet aiheuttavat oireita suolistoomme. Tässä artikkelissa ei ole kuin muutama esimerkki kyseisistä lääkkeistä ja lääkeryhmistä. Lääkeneuvonta reseptilääkkeiden ja myös itsehoitolääkkeiden ostohetkellä on tärkeää, koska monet haittavaikutukset tai yhteisvaikutukset eivät ole lääkkeen käyttäjällä tiedossa. Lisäksi suolistoon kohdistuvia haittavaikutuksia voidaan ennaltaehkäistä tai lieventää esimerkiksi ottamalla lääkkeet aterian yhteydessä, mikäli se on lääkkeen imeytymisen kannalta mahdollista. Vastaamme mielellään kysymyksiin lääkkeiden aiheuttamista haitoista tai lääkkeiden vaikutuksesta suolistoomme. Voit jättää yhteydenottopyynnön lomakkeemme kautta tai soittaa apteekkiimme, jos on kysyttävää lääkkeiden suolistohaitoista.

Varmistetaanhan yhdessä lääkkeiden turvallinen käyttö!

Lähteet ja lukuvinkkejä:

Kipulääkkeet – Terveyskirjasto

Antibiootit – Terveyskirjasto

Tyypin 2 diabetes (kaypahoito.fi)

Lääkkeiden haittavaikutukset – Terveyskirjasto