IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä

21.03.2024|
Suolisto
IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä on yleinen vaiva.

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvin yleinen vaiva, ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisista esiintyy IBS:ää. Naisilla vaiva on kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Ärtyvän suolen oireyhtymästä yleisesti käytettävä lyhenne IBS tulee englannin kielen sanoista ”irritable bowel syndrome”. Vaiva ei ole vaarallinen, joskin monelle oireet ovat hyvin kiusallisia. IBS ei muutu pahanlaatuiseksi ajan myötä eikä siihen liity vaikeita muita sairauksia. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti IBS:n syistä, oireista ja hoitokeinoista.

IBS:n eli Ärtyvän suolen oireyhtymän syyt

Ärtyvän suolen oireyhtymän on todettu olevan ns. toiminnallinen suolistovaiva. Suolen toiminta on häiriintynyttä, mutta hyvin perusteellisissakaan tutkimuksissa suolesta ei löydy selkeää vikaa. On huomattu, että IBS:stä kärsivien henkilöiden suoliston mikrobikirjo on suppeampi kuin terveillä henkilöillä, mutta on epäselvää, miten se liittyy oireiden syntyyn. IBS:n syntymekanismia ei täysin tunneta.

Usein ruokailu pahentaa oireilua, joten niiden esiintyvyyttä voidaan vähentää sopivin ruokavaliomuutoksin. Joskus ärtyvän suolen on todettu liittyvän myös muihin toiminnallisiin oireisiin sekä psyykkisiin tekijöihin kuten masennukseen ja ahdistukseen.

IBS:n eli Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Tyypillisiä IBS:n oireita ovat:

  • Eri puolilla vatsaa tuntuva kipu
  • Suolen toiminnan muutokset: ulostaminen on tavanomaista harvempaa tai tiheämpää
  • Uloste voi olla kovaa tai löysää
  • Saattaa tuntua siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla ulostaessa
  • Usein vatsakipu liittyy ulostamiseen
  • Iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat.

Oireet voivat vaihdella eri ihmisillä. Ne saattavat olla välillä pois, ja välillä ne taas vaivaavat useammin. Suurimmalla osalla IBS:stä kärsivillä oireet helpottavat ajan myötä tai pysyvät ennallaan, vain joka viidennellä oireet vaikeutuvat.

IBS:n eli Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Milloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin?

Jos huomaa IBS:ään sopivia oireita esiintyvän pitempään vaihtelevasti, voi itse kokeilla sopivia ruokavalioita tai itsehoitoja. Oireiden ollessa uusia ja haittaavia, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Seuraavanlaisissa tilanteissa jatkotutkimukset ovat yleensä tarpeellisia:

  • On myös muita oireita, esimerkiksi laihtumista ja väsymystä.
  • Ulosteessa näkyy verta.
  • Suolen toiminta on muuttunut nopeasti (ripulitaipumusta tai ummetusta), ja on jatkunut muutamia viikkoja.
  • Oireet ovat alkaneet ulkomaanmatkan tai antibioottikuurin jälkeen.
  • Suvussa on todettu paksusuolen syöpää, keliakiaa tai tulehduksellisia suolistosairauksia (Crohnin tauti tai haavainen paksusuolen tulehdus).
  • Vaivat ovat hankalia omahoidosta huolimatta.

Ärtyvän suolen oireyhtymän itsehoito

Ajatellaan, että IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus. Sitä ei voi parantaa. Usein oireiden esiintyvyys on aaltoilevaa vuosien saatossa. Hoidon tavoite onkin vähentää vaivoja niin, etteivät oireet haittaa normaalia arkielämää. Omalla toiminnalla on mahdollista vaikuttaa paljonkin oireiden esiintyvyyteen. Oireita voi lieventää elintapojen, esimerkiksi liikunnan, ruokavalion ja stressinhallinnan keinoilla sekä huolehtimalla riittävästä palautumisesta ja unesta. Liikunnan on todettu vähentävän ärtyvän suolen oireilua. Suosituksena on 20–60 minuutin kohtalaisten rasittavaa liikuntaa 3–5 kertaa viikossa. Jopa jo 20 minuutin päivittäinen kävely auttaa.

Tärkein hoidon kulmakivi on itselle sopivan ruokavalion löytyminen. Yleisesti suositeltavia ja tehokkaita keinoja ovat riittävä kuidun ja nesteen saanti, säännölliset ja kiireettömät pienet ateriat, sekä oireita pahentavien ruoka-aineiden välttäminen (useimmiten kofeiini, rasva, alkoholi ja mausteiset ruuat). Jopa noin joka kolmas ärtyvästä suolesta kärsivä saa oireita gluteenista, vaikka heillä ei ole todettu keliakiaa. Tämä todennäköisesti liittyy viljatuotteiden sisältämän fruktaanin (FODMAP-hiilihydraatti) määrän vähenemiseen ruokavaliossa.

Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito

Pohjoismaiset ärtyvän suolen oireyhtymän suositeltavat ruokavalio-ohjeet muistuttavat ns. FODMAP-ruokavaliota, jonka on todettu vähentävän ärtyvän suolen oireita. FODMAP ruokavaliossa vältetään huonosti imeytyviä, paksusuoleen päätyviä hiilihydraatteja, koska siellä bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen muodostaen kaasuja. FODMAP-ruokavaliota voi kokeilla 4–8 viikon ajan ja palauttaa sen jälkeen vältettäviä ruoka-aineita taas ruokavalioon asteittain.

Yksinkertainen keino FODMAP-hiilihydraattien vähentämiseen on välttää seuraavia elintarvikkeita:

  • Kaalit
  • Palkokasvit (linssit, pavut, herneet)
  • Sipulikasvit
  • Laktoosi eli maitosokeri (siirtyminen laktoosittomiin maitotuotteisiin)
  • Makeiset ja muut tuotteet, joissa on ksylitolia, mannitolia, maltitolia tai sorbitolia
  • ”Terveysjuomat” ja ”vatsajogurtit”, joihin on lisätty kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja (FOS)

Jos edellä mainittujen ruokien välttäminen ei vähennä oireita, on tarpeellista kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen, jotta oikeanlainen ruokavalio löytyisi. Lue lisää ruokavaliohoidosta: Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoitoa.

Ärtyvän suolen muu itsehoito

Ummetustyyppisiin IBS:n oireisiin voi kokeilla apteekista saatavia suolen sisältöä lisääviä valmisteita, esimerkiksi pellavansiemeniä tai muita ns. liukoisia kuituja (esimerkiksi psyllium). Sen sijaan liukenemattomia kuituja, kuten vehnäleseitä, ei pidä käyttää.

Probioottien eli maitohappobakteereita tai muita mikrobeja sisältävien valmisteiden käyttö saattaa vähentää turvotusta ja vatsakipua. Tutkimusten mukaan Bifidobacterium, Lactobacillus- ja Saccharomyces -kannat ja probioottisekoitukset saattavat olla hyödyllisiä oireiden hoidossa. Myös piparminttuöljykapselit ovat auttaneet vähentämään oireita.

IBS:n eli Ärtyvän suolen oireyhtymän lääkehoito

Jos omahoidosta ei ole riittävä apua IBS:n oireisiin, lääkärillä on käytössään useita keinoja. Myös ummetuksen hoitoa voidaan tehostaa lääkärin antamilla lääkkeillä. Oireiden ollessa vaikeita tai arkea haittaavia, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

Lopuksi

Nykyisin IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on varsin yleinen vaiva. Onneksi sen omahoitoon on olemassa tehokkaita keinoja. Tutkimukset antavat koko ajan lisää tietoa IBS:stä, minkä pohjalta kehitetään uusia hoitomuotoja ja valmisteita vaivan hoitoon. Ärtyneen suolen oireiden ehkäisyssä voidaan käyttää samoja toimenpiteitä kuin itsehoidossa. Jos mieltäsi askarruttaa jokin ärtyvän suolen oireyhtymään tai muuhun terveysasiaan liittyvä, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Pidämmehän hyvää huolta suolistosta ja koko kehostamme!

Lähteet ja lukuvinkkejä:

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) – Terveyskirjasto

Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito – Terveyskirjasto