Probiootit ja maitohappobakteerit

21.03.2024|
Suolisto
Maitohappobakteerit ja probiootit, mitä eroa niillä on?

Maitohappobakteerit ja probiootit ovat tuttuja käsitteitä, mutta mitä ne tarkoittavat? Ovatko ne sama asia? Mikä niiden tehtävä on suolistossamme? Viime vuosina suoliston hyvinvointi on ollut kiivaan tutkimuksen kohteena. Suoliston toiminta on osoittautunut varsin tärkeäksi tekijäksi ihmisen yleisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Myös nimenomaa probiooteiksi luokiteltujen maitohappobakteerien osuutta terveyteen on tutkittu paljon. Tässä blogitekstissä käsittelemme lyhyesti probioottien toimintaa ja vaikutuksia suolistossa.

Probiootit ja maitohappobakteerit – mitä ne ovat?

Maitohappobakteereiksi eli laktobasilleiksi nimitetään sellaisia bakteereita, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Maitohappobakteerit kiinnittyvät suoliston pintaan ja tuhoavat huonoja bakteereita tuottamansa maitohapon avulla. Niiden on havaittu tasapainottavan suoliston hyvää bakteerikantaa.

Probiootilla tarkoitetaan mikrobia, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Mikrobit taas ovat bakteereita, viruksia ja hyvin pieniä sieniä tai hiivoja. Useat probiootit ovat maitohappobakteereja, mutta maitohappobakteeria voidaan kutsua probiootiksi vasta terveyttä edistävän vaikutuksen tieteellisen todistuksen jälkeen. Suomessa tyypillisimpiä probiootteja ovat Lactobacillus rhamnosus GG -tuotteet (Valio Gefilus -tuotteet) ja Bifidobacterium lactis BB12:ta sisältävät elintarvikkeet sekä Lactobacillus reuteri -bakteeria sisältävät valmisteet. Apteekista on saatavilla myös Saccharomyces boulardii -hiivavalmisteita, jotka on tarkoitettu turistiripulin hoitoon ja ehkäisemiseen sekä antibioottiripulin hoitoon.

Prebiooteiksi kutsutaan probioottien ruokaa, kuten vaikeasti hajoavia kuituja. Niiden ansiosta probiootit pystyvät taistelemaan elintilastaan muiden mikrobien kanssa. Prebiootteja saa luontaisesti esimerkiksi sipuleista, kaaleista, kotimaisista viljoista, palkokasveista ja omenoista. Yleensäkin monipuolisesta kasvisruokavaliosta niitä saa hyvin. Joillekin prebiootit aiheuttavat vatsaoireita: turvotusta ja ilmavaivoja. Moniin teollisesti valmistettuihin tuotteisiin on lisätty niitä kuitupitoisuuden nostamiseksi, kuten moniin mysleihin ja välipala­patukoihin. Prebiootteja voi olla myös esimerkiksi pastassa, riisissä ja perunassa. Kypsentäminen ja jäähdyttäminen lisäävät niissä resistentin tärkkelyksen määrää. Resistentti tärkkelys on prebiootti, jota on kypsennetyssä ja jäähdytetyssä perunassa.

Probiootit ja maitohappobakteerit – miten ne vaikuttavat?

Suolessamme luonnollisesti olevat probiootit valmistavat prebioottisista kuiduista terveyttä edistäviä yhdisteitä, erilaisia lyhytketjuisia rasvahappoja. Niiden tehtävä on luoda suolistoon puolustusmuuri sairauksia vastaan. Ne vahvistavat immuunipuolustusta, ruokkivat suoliston pinnan soluja ja pitävät suoliston pH:n sellaisena, etteivät haitallisemmat bakteerit villiinny.

Probiootteja käytetään tukemaan suoliston hyödyllistä mikrobikantaa esimerkiksi antibioottihoidon tai turistiripulin yhteydessä. Niitä voi ostaa apteekista monenlaisessa muodossa; kapselina, tablettina tai tippoina. Probiootteja on myös lisätty useisiin elintarvikkeisiin, kuten jogurtteihin. Niitä sisältäville elintarvikkeille ei ole kuitenkaan vielä myönnetty terveysväittämiä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arvioiden perusteella. Kuluttaja ei välttämättä siksi saa perusteltua ja kattavaa tietoa elintarvikkeissa olevien probioottien vaikutuksista. Apteekin henkilökunnalta voi kysyä lisätietoja probiooteista.

Tyypillisimmin probiootteina on käytetty maitohappobakteereita tai bifidobakteereita, joita esiintyy muutenkin suolistossamme. Suolistomikrobiemme koostumus on yksilöllinen, kuten sormenjälkemme. Myös kaikki probiootit ovat erilaisia ja niiden vaikutuksetkin ovat näin ollen erilaisia.

Eniten tutkimustietoa löytyy probioottien vaikutuksesta suoliston mikrobiston koostumuksen tasapainottamiseen, mutta probioottien on havaittu vaikuttavan myös suoraan ihmiselimistön toimintaan. Probioottien käyttöä on tutkittu eniten lasten akuutin ripulitaudin hoidossa ja antibioottien haittavaikutuksien ehkäisyssä. Muita probioottien käyttötarkoituksia ovat laktoosin hajottaminen ja laktoosi-intoleranssin oireiden vähentäminen (jogurtissa käytetyt bakteerit), haitallisten taudinaiheuttajien (patogeenien) vaikutusten ehkäisy, suolen limakalvon tasapainottaminen, suoliston mikrobiston häiriöiden vähentäminen, turistiripulin hoito ja ennaltaehkäisy. Probioottien käyttämistä painonhallinnan apuna on alettu myös tutkimaan kiivaasti.

Kaikilla probioottikannoilla ei ole terveydelle edullisia ominaisuuksia. Kaikki probiootit ovat erilaisia ja niiden terveysvaikutukset ovat yksilöllisiä. Juuri yksilölliseen vaikutukseen perustuu käsitys, että eri probiootit sopivat eri tarkoituksiin.

Miten osaa valita sopivan probiootin?

  • Valitse tuotteita, joissa on selkeästi määriteltyjä ja tunnistettuja probioottikantoja, joiden vaikutukset on tieteellisesti todistettu.
  • Valitse tuote oman mieltymyksen mukaan. Apteekin tarjoamissa tuotteissa annostelu on tarkempaa ja helposti toteutettavissa. Elintarvikkeiden sisältämät probiootit ovat tavallisimmin kylmäsäilytystuotteita, jotka myös täyttävät ravitsemuksellisia tarpeita.
  • Jos haluaa probioottia tiettyyn vaivaan, kannattaa keskustella lääkärin, ravitsemusterapeutin tai apteekin henkilökunnan kanssa.
  • Koska eri mikrobikannoilla on keskenään erilaisia vaikutuksia, olisi järkevää syödä eri kantoja vuorotellen, jos haluaa käyttää probioottivalmisteita jatkuvasti.
  • Normaalioloissa probiootit ovat erittäin turvallisia käyttää, mutta immunopuutoksen omaavien henkilöiden pitäisi keskustella valmisteiden käytöstä ensin hoitavan lääkärinsä kanssa.

Mitä probiooteista on hyvä tietää?

  • Probioottivalmisteen annosteluohjeet vaihtelevat eri valmisteiden välillä. Eri probioottikantojen tarvittavat, riittävät annokset ovat erilaisia. Minimiannos saattaa vaihdella 100 miljoonan ja yli 10 biljoonan bakteerin välillä. Annokset riippuvat myös probiootin kantajatuotteesta eli elintarvikkeesta tai apteekkituotteesta. Määrän tulee olla tutkimuksin osoitettu.
  • Monissa valmisteissa on useaa eri probioottia. Onko sellainen tuote parempi kuin vain yhtä probioottia sisältävä tuote? Usean probiootin yhdistelmä ei aina välttämättä ole parempi. Jokaisella on oma erityinen mikrobikoostumus suolistossa. Toiselle useamman probiootin yhdistelmä on tehokkaampi ja toiselle yhden probiootin sisältämä tuote. Tärkeintä valinnassa on, että lopputuote on tutkittu ja vaikutukset osoitettu.

Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01286

https://www.terve.fi/artikkelit/prebiootit