Laktoosi-intoleranssi

21.03.2024|
Suolisto
Laktoosi-intoleranssi, onko se ominaisuus vai häiriö?

Laktoosi-intoleranssi ominaisuus vai häiriö? Sitä nimitetään laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriöksi. Laktoosi-intoleranssi on varsinkin nuorten ja aikuisten ominaisuus, joka oireiden voimakkuudesta riippuen rajoittaa laktoosipitoisten tuotteiden nauttimista. Jokainen häiriöstä kärsivä kestää yksilöllisen määrän laktoosia ravinnossaan, mikä selviää nauttimalla laktoosia sisältäviä ruokia. Tässä blogitestissä kerromme lyhyesti laktoosi-intoleranssista ja sen hoidosta.  

Laktoosi-intoleranssi – mikä se on?

Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö. Suolistossamme on laktaasi -niminen ruoansulatusentsyymi, jonka tehtävä on maitosokerin eli laktoosin pilkkominen, sillä vain pilkkoutunut laktoosi imeytyy ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasi -entsyymin geeneissä on tapahtunut vuosituhansien saatossa muutoksia. Alun alkaen laktaasientsyymin puuttuminen aikuisella oli normaalia. Koska luonnontilassa elävä ihminen ei saanut maitoa aikuisena lainkaan, entsyymi muuttui tarpeettomaksi ja sen vaikutus lakkasi 5–12 vuoden iässä lapsen kasvaessa. Laktaasientsyymin geenissä tapahtui ajan saatossa mutaatio, jonka seurauksena entsyymi ei häviäkään aikuistuessa. Tämä geenimuoto on yleistynyt pitkään maitotaloudessa eläneillä kansoilla, kuten pohjoismaalaisilla. Noin 18 prosenttia suomalaisista kantaa edelleen vanhaa geenimuotoa, eli heillä siis laktaasientsyymi häviää kasvun myötä. Laktoosi-intoleranssi ei oikeastaan ole sairaus, vaan ihmisen ominaisuus. Osalla ihmisistä laktaasin puutteeseen ei liity mitään vaivoja. Tätä tilaa kutsutaan hypolaktasiaksi, suomeksi ”suolilaktaasin alentuneeksi toiminnaksi”.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Laktoosi-intoleranssin tyypillisiä oireita ovat vatsan turvottelu ja ilmavaivat maitotuotteiden nauttimisen jälkeen. Usealla esiintyy myös epämääräisiä vatsakipuja ja löysiä ulosteita. Oireilu alkaa 1–3 tuntia laktoosia sisältävän ruokailun jälkeen. Laktoosin aiheuttamat oireet johtuvat laktoosin kulkeutumisesta ohutsuolen läpi sellaisenaan paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Prosessin tuloksena syntyy kaasua. Imeytymätön laktoosi kerää suoleen nestettä, mikä aiheuttaa löysävatsaisuutta. Oireiden ilmaantumisherkkyys vaihtelee yksilöllisesti. Monet, joilta puuttuu laktaasientsyymi, voivat käyttää maitotuotteita ilman oireita. Useimmat kuitenkin sietävät pieniä tai kohtuullisia määriä laktoosia. Testien perusteella on arvioitu, että useimmat kestävät noin maitolasillisen verran eli 10 grammaa laktoosia päivittäin ilman vaivoja. Suurimmalle osalle oireita aiheuttava annos vastaa noin kahta maitolasia eli 20 grammaa laktoosia päivässä. Herkimmät saavat vaivoja jo aivan pienistä laktoosimääristä.

Melko harvoin laktoosi-intoleranssia ilmenee lapsilla ennen 5 vuoden ikää. Usein ominaisuus todetaan vasta aikuisiällä. Erittäin harvinainen poikkeus, syntymästä lähtien ilmenevä laktaasientsyymin puutos, löytyy Suomessa keskimäärin yhdellä vastasyntyneellä vuodessa.

Milloin laktoosi-intoleranssin vuoksi tutkimuksiin?

Jos laktoosin määrää ruokavaliossa vähentämällä tai poistamalla kokonaan saa selvästi helpotusta vaivaansa, diagnostinen testaus ei ole välttämätön. Keliakia on kuitenkin aina tarpeellista poissulkea verikokeella taustalla olevana laktoosi-intoleranssin aiheuttajana. Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos:

  • vatsaoireiden yhteys maitotuotteisiin on epäselvä
  • oireet ovat voimakkaat tai epätyypilliset
  • ne eivät poistu parin viikon vähälaktoosisen tai laktoosittoman hoitokokeilun aikana

Myös silloin on syytä hakeutua tutkimuksiin, jos laktoosi-intoleranssin toteamisen jälkeen esiintyy selviä oireita laktoosipitoisten tuotteiden välttämisestä huolimatta.

Laktoosi-intoleranssin hoito

Laktoosi-intoleranssin hoidolla pyritään oireiden lievitykseen. Jokaisen laktoosi-intoleranssista kärsivän on kokeiltava, millainen laktoosimäärä on sopiva ruokavaliossa. Tavanomaisia maitotuotteita voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa. Usein hapanmaitotuotteita siedetään paremmin kuin tavallista maitoa, koska niiden laktoosipitoisuus on pienempi. Laktoosipitoisia maitotuotteita voidaan korvata vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla tuotteilla. Maitotuotteita voidaan sietää paremmin, kun ne nautitaan muun aterian yhteydessä.

Laktaasia sisältäviä kapseleita voi käyttää tilapäisesti apuna, mutta ne eivät korvaa ruokavalioon tehtyjä muutoksia. Kapseleita ei suositella lapsille. Jos vahingossa nauttii laktoosia sisältäviä maitotuotteita, se ei ole terveydelle vaarallista. Seurauksena voi olla ohimeneviä vatsavaivoja, mutta ei muita seuraamuksia. Laktoosin imeytymishäiriötä ei tarvitse hoitaa, jos siihen ei liity lainkaan oireita tai ne eivät ole kiusallisina. On tärkeää kuitenkin muistaa, että kalsiumin saanti on turvattava kalsiumvalmisteella, ellei maitotuotteita tai kalsiumilla täydennettyjä kasvipohjaisia tuotteita käytetä riittävästi.

Voiko laktoosi-intoleranssia ehkäistä?

Koska laktoosi-intoleranssi johtuu perintötekijöistä, laktaasientsyymin puutosta aikuistuessa ei voida estää. Laktoosi-intoleranssista aiheutuvia oireita voidaan sen sijaan ehkäistä tehokkaasti vähentämällä tai välttämällä laktoosipitoisia tuotteita.

Laktoosi-intoleranssista huolimatta on mahdollista nauttia maitotuotteitakin ilman oireita, kun valitsee omaan ruokavalioonsa sopivat valmisteet. Nykyään on kaupanhyllyillä runsaasti vaihtoehtoja melkeinpä joka makuun. Apteekinhyllyltä taas löytyy tilapäisapuna laktaasientsyymivalmisteita, joita voi käyttää silloin, kun laktoosin nauttimista on vaikea välttää. Me apteekkilaiset keskustelemme mielellään aiheesta ja muistakin terveyteen liittyvistä asioista kanssasi! Kysy siis rohkeasti mieltä askarruttavista asioista puhelimitse, paikan päällä tai vaikka sähköpostitse.

Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00038

https://www.duodecimlehti.fi/duo96876