Valmistaudu flunssakauteen kiinnittämällä huomiota toimintatapoihin ja varmistamalla kotiapteekin riittävyys. On hyvä muistaa, että vaikka valmistautuisi kuinka hyvin, flunssaa on vaikea välttää kokonaan. Terve aikuinen sairastaa yleensä 1-5 flunssaa ja lapset jopa 10 flunssaa vuodessa. Varmista, että kotoasi lääkekaapista löytyy tarvittavia lääkkeitä flunssaan, esimerkiksi nenäsuihke ja särkylääke. Täytä kauppareissulla nenäliina-, saippua- ja käsidesivarasto. Testaa myös kuumemittarin toiminta. Syksyllä, kun palaamme kesälaitumilta sisätiloihin, viruksetkin alkavat leviämään ihmisestä toiseen helpommin, jolloin flunssa ja muut kulkutaudit leviävät nopeasti.
Flunssan torjunta – Valmistaudu flunssakauteen
Flunssa tarttuu tyypillisesti suorassa kontaktissa pisaratartuntana. Virukset voivat tarttua myös epäsuorasti käsikontaktien kautta esimerkiksi ovenkahvoista. Terveet elämäntavat ovat kaikkein parhaita tapoja ehkäistä flunssaa. Terveellinen ruoka, riittävä uni ja sopiva liikunta muodostavat hyvän perustan flunssan ja muiden kulkutautien torjuntaan.
Konkreettisia keinoja flunssan torjuntaan:
- Pidä etäisyyttä sairastuneisiin.
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet useasti.
- Levähdä kotona, jos olet sairas.
- Tuuleta kotiasi säännöllisesti ja pidä pinnat puhtaina.
Flunssan oireiden hoito
Flunssan ensioireita ovat kurkun ärsytys ja nenän tukkoisuus. Sitten seuraavat aivastelu ja nenän vuotaminen. Kun oireilu jatkuu, se saattaa muuttua nuhakuumeeksi eli flunssaksi. Joskus flunssa myös aiheuttaa jälkitauteja, kuten poskiontelontulehdusta tai keuhkokuumetta.
Ajoissa aloitettu sinkkiasetaatti -kuuri lyhentää tutkimusten mukaan flunssan kestoa ja lievittää oireita. Hoito pitää aloittaa heti oireiden ilmaannuttua.
Flunssan oireita voi lievittää paikallisesti ja suun kautta otettavilla särkylääkkeillä. Nenän tukkoisuutta ja valumista vähentäviä nenäsumutteita on useampia. Särkylääkkeillä voi helpottaa kuumetta ja erilaisia särkyjä. Kurkkukipuun ja käheyteen on olemassa useita erilaisia imeskelytabletteja ja suihkeita.
Lämmin juoma on oiva tapa helpottaa flunssaista oloa. Liikkuminen kannattaa myös voinnin sallimissa rajoissa, mutta urheilua ja siihen verrattavaa fyysistä rasitusta kannattaa välttää yleisoireiden (kuumeen ja yleisten särkyjen) ajan.
Flunssa paranee vain sairastamalla, jolloin kehon oma immuunipuolustus hävittää flunssan. Flunssa yleensä paraneekin nopeasti ja aiheuttaa vain harvoin vakavia ja pitkäkestoisia jälkitauteja.