Siitepölyallergian hoito

Siitepölyallergian hoito on tehokasta. Lue lisää.

Siitepölyallergian hoito on joillekin joka vuotinen välttämättömyys, sillä kevään koittaessa alkaa siitepölyallergikoilla haasteellinen kausi. Allergiakausi alkaa aikaisin keväällä pähkinäpensaan ja lepän kukkiessa päättyen loppusyksyllä pujon kukintaan. Siitepölymäärät vaihtelevat vuosittain ja niin myös oireiden voimakkuus. Taipumus siitepölyallergiaan on perinnöllistä. Ne yleistyvät jatkuvasti, Suomessa on jo yli miljoona siitepölyallergikkoa. Vaikka allergiaoireet alkavat usein nuorena, ne voivat alkaa myös myöhemmällä iällä. Oireet voivat myös hävitä itsestään. Koivu ja heinä ovat Suomessa merkittävimmät siitepölyallergian aiheuttajat. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti siitepölyallergiasta ja sen lääkehoidosta.

Mitä siitepölyallergia on?

Siitepölyallergia on ns. välitön eli IgE -välitteinen allergia. Elimistössä muodostuu IgE -vasta-aineita ympärillämme olevia tavallisia valkuaisia vastaan. Esimerkiksi ruoka-aineita, eläinten hilseitä sekä siitepölyjä vastaan. Kun allergian aiheuttaja, siitepöly eli allergeeni, reagoi IgE -vasta-aineiden kanssa, vapautuu histamiinia ja muita verisuoniin vaikuttavia sekä tulehdussoluja paikalle kutsuvia välittäjäaineita. Tämän reaktion seurauksena on allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus. Oireet ilmenevät usein nopeasti, jopa minuuteissa, yleensä viimeistään tunnin kuluessa, allergeenille altistumisen jälkeen.

Oireiden ollessa lieviä tai allergeenin ollessa selvä ei allergiatestejä tarvita. Esimerkiksi keväällä koivun siitepölyaikaan ilmenevä vetinen nuha, aivastelu sekä silmien kutina sopivat koivun siitepölyallergian oireiksi eikä allergiatestejä asian varmistamiseksi tarvita. Lääkäri voi diagnosoida siitepölyallergian potilashaastattelun ja tarvittaessa ihopistokokeen tai verikokeen perusteella. Jos oireet ovat vaikeita tai harkitaan siedätyshoitoa, ovat testit tarpeellisia. 

Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergian tavallisimmat oireet ovat aivastelu, nenän tukkoisuus ja vuotaminen sekä silmien kirvely ja vuotaminen. Usein siitepölyallergikon iho on atooppinen. Oireet liittyvät selkeästi tiettyihin ajanjaksoihin vuodessa, esimerkiksi koivulle allergiset saavat oireita koivun siitepölyaikaan ja pujolle allergiset pujon siitepölyaikaan. Allergia voi myös pahentaa astmaa tai aiheuttaa astman kaltaisia oireita ja joskus myös iholle voi tulla nokkosrokkoa. Oireet voivat heikentää merkittävästi hyvinvointia ja elämänlaatua.

Siitepölyallergiaan liittyy usein ns. ristireaktiot, joiden voimakkuus vaihtelee suuresti. Siitepölyallergikko voi saada oireita useiden kasvien siitepölyistä. Esimerkiksi koivuallergikko saa tyypillisesti oireita samankaltaisia allergeeneja sisältävistä kastanjasta, lepästä, pyökistä, pähkinästä ja tammesta. Siitepölyallergiat voivat aiheuttaa ristireaktioita myös tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Oireet ilmenevät, kun elimistö tunnistaa ruuassa samankaltaisia molekyylejä kuin siitepölyssä aiheuttaen allergiaoireita.

Siitepölyallergian hoito

Lieviä oireita voi hoitaa tehokkaasti reseptivapaiden allergialääkkeiden avulla. Voimakkaampien allergioiden hoito vaatii aina lääkärin hoitoa ja tarvittaessa siedätyshoidon harkintaa. Allergiakaudella esiintyvä yskä tai hengenahdistus voi viitata astmaan.

Siitepölyallergiaa voidaan hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiini -tableteilla, kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Antihistamiinit auttavat hyvin aivasteluun. Nenäsuihkeet helpottavat tukkoisuutta ja nenän vuotamista. Silmätipat helpottavat silmäoireilua. Lääkkeitä voidaan käyttää yhtä aikaa, mikäli ne yksinään eivät ole riittävän tehokkaita.

Myös siitepölyn kulkeutumista sisälle kannattaa yrittää vähentää esim. välttämällä pyykkien kuivausta ulkona siitepölykauden aikana. Lisäksi jotkut siitepölyallergikot hyötyvät nenähuuhtelukannun käytöstä.

Siitepölyallergian hoidossa käytettäviä lääkkeitä

Antihistamiini -tabletit – Siitepölyallergian hoito

Tyypillisimmät antihistamiinit ovat setiritsiini, levosetiritsiini, desloratadiini ja ebastiini. Ne ovat hyvin siedettyjä ja haitat ovat yleensä lieviä. Setiritsiini aiheuttaa yleisimmin väsymystä ja suun kuivumista. Myös muut antihistamiinit voivat aiheuttaa samoja oireita.

Ebastiinilla on usean lääkkeen kanssa yhteisvaikutuksia, kuten joidenkin sienilääkkeiden, antibioottien ja epilepsialääkkeiden kanssa. Varmistathan lääkäriltä tai apteekista, että lääke sopii käytettäväksi muiden lääkkeidesi kanssa.

Silmätipat allergisten oireiden hoitoon – Siitepölyallergian hoito

Yleisesti käytettävät silmätipat levokabastiini ja ketotifeeni ovat antihistamiineja. Natriumkromoglikaattia käytetään myös tyypillisesti oireiden hoitoon, mutta sen on huomattu olevan heikompitehoinen kuin antihistamiinitipat. Silmätipoilla on vain vähän haittoja. Yleisin haitta on silmien ohimenevä vähäinen ärsytys tai kipu. 

Nenäsuihkeet allergisten oireiden hoitoon – Siitepölyallergian hoito

Ensisijaisesti allergisen nuhan paikallishoidossa käytetään kortikosteroideja; beklometasoni, flutikasoni, mometasoni ja triamsinoloni. Antihistamiinisuihkeiden (atselastiini, levokabastiini) teho saattaa joillakin allergikoilla olla riittävä. Natriumkromoglikaatti -suihke on teholtaan muita heikompi ja sen käyttö pitää aloittaa jo ennen siitepölykautta jatkaen koko kauden ajan säännöllisesti.

Nenäsuihkeet ovat hyvin siedettyjä hoitomuotoja. Tyypillisimmät haitat ovat limakalvojen kuivuus ja ärtyneisyys sekä nenäverenvuoto. Näitä haittoja voi vähentää nenän kostutussuihkeilla

Lopuksi

Siitepölyallergioiden kehittymistä ei pystytä ehkäisemään. Onneksi on olemassa tehokkaita valmisteita paikallisesti, nenäsuihkeina sekä silmätippoina, ja tabletteina, joilla oireet lievenevät tai häviävät. Siitepölyallergikon kannattaa varautua allergiakauteen seuraamalla Suomen siitepölyennusteita ja hankkimalla käytössä olevat allergialääkkeet valmiiksi kotiapteekkiin. Nykyisin on paljon erilaisia lääkevalmisteita allergian itsehoitoon. Kysythän rohkeasti apteekissa neuvoa tai jätä yhteydenottopyyntö lomakkeellamme, autamme mielellämme!

Lähteet ja lukuvinkkejä:

Allergiat – Terveyskirjasto

Siitepölyallergia – Terveyskirjasto

Allerginen nuha ja muu yliherkkyysnuha – Terveyskirjasto

Itselääkitys (kaypahoito.fi)

Allergialääkkeiden turvallinen käyttö siitepölyallergiassa | Lääketalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)