Arkistot: Kosmetiikka-artikkelit

Ihon suojaaminen auringossa on tärkeää. Auringon valo vanhentaa ihoa ja altistaa ihosyövälle. Ruskettunutkin iho tarvitsee suojaa aurinkoa vastaan. Iho myös reagoi auringon valoon monesta eri syystä aiheuttaen erilaisia ihovaivoja. Auringon aiheuttamia iho-ongelmia ovat mm. aurinkoihottuma, huuliherpes ja ruusifinni. Valolääkeihottuma aiheutuu auringon ja joidenkin lääkkeiden yhteisvaikutuksesta. Ihon palaminen auringon valon vaikutuksesta altistaa ihosyövälle. Erityisesti lapsen iho on ohut ja herkkä, joten se kannattaa suojata erityisen hyvin.

Keskipäivän auringon UV-indeksi on korkeimmillaan, jolloin auringossa oleilua kannattaa välttää. Muistathan, että pilviselläkin säällä tarvitaan aurinkosuojaa, sillä pilvet suodattavat vain osan säteilystä. Lue täältä, miten auringon säteet vaikuttavat ihoomme.

Ihon suojaaminen auringossa

Vaatteilla ihon suojaaminen

Suojaustehoon vaikuttaa vaatteen materiaali, väri ja kankaan tiheys sekä paksuus. Valitse väljä, pitkähihainen paita. Tumma väri suojaa paremmin kuin vaalea. Myös silmät ja hiukset kannattaa suojata aurinkolasein sekä kunnon lierihatulla.

Aurinkosuojatuotteilla ihon suojaaminen

 • Valitse aurinkosuojatuotteeksi sellainen, jonka suojakerroin on 30- 50. Se merkitsee korkeaa suojaa. 50+ merkitsee erittäin korkeaa suojaa. Ihotautilääkärit suosittelevat suomalaisten ihotyypeille suojakerrointa 50.
 • Valitse lapsille ja vaaleaihoisille aurinkosuojatuote suojakertoimella 50.
 • Valitse tuote, jossa on sekä UVA- että UVB -suoja.
 • Valitse vedenkestävä aurinkosuoja, jos olet aikeissa viettää aikaa veden äärellä. Vedenkestävyyksissä on eroa, joten valitse omaan tarpeeseesi sopiva tuote.
 • Levitä aurinkosuojatuote ihollesi puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Muista lisätä tuotetta säännöllisesti ja uinnin, hikoilun ja pyyhekuivauksen jälkeen.
 • Muista suojata korvat ja huulet myös.
 • Muista käyttää aurinkosuojatuotetta riittävän suuri määrä kerralla.
 • Muista, että myös ruskettunut iho tarvitsee suojaa.

Vinkkejä aurinkosuojatuotteiksi

 • LRP ANTHELIOS UVMUNE ULTRA LIGHT SPF50+ on kevyt kasvojen ja silmienympärysihon aurinkosuojatuote, joka antaa erittäin korkean suojan. Tuote sopii kaikille ihotyypeille, myös herkälle ja aurinkoherkälle iholle. Voidaan käyttää meikin alla. Tuote on veden- ja hikoilunkestävä.
 • AVENE SUN LIP BALM SPF50+ on huulien aurinkosuojatuote, joka toimii myös huulirasvana. Se antaa kestävän aurinkosuojan UVA- ja UVB -säteilyjä vastaan. Voide on väritön.
 • ACO SUN KIDS ACTIVE ROLL-ON SPF 50+ on erityisesti lasten iholle kehitetty aurinkosuojavoide. Annostelu on kätevää roll-on -pakkauksesta. Sopii herkälle iholle. Antaa erittäin korkean suojan. Sisältää kemiallisen UV -suojan ja fysikaalisen partikkelisuojan. Sopii herkälle iholle. Erittäin hiekan- ja vedenkestävä. Hajusteeton.
 • EUCERIN OIL CONTROL SUN SPRAY TRANSPARENT SPF50+ antaa korkean suojan aurinkoa vastaan vartalon iholle. Aurinkosuojasuihke sopii herkälle ja myös akneen taipuvaiselle iholle. Vedenkestävä ja nopeasti imeytyvä.
 • ACO SUN GEL CREAM DRY TOUCH SPF 50+ on erittäin kevytgeelivoide vartalolle. Se imeytyy nopeasti eikä jätä ihoon valkoisia jälkiä. Antaa korkean suojan UVA- ja UVB -säteilyä vastaan. Erittäin hien- ja vedenkestävä. Sopii herkälle iholle.

AURINKOSUOJATUOTTEITA:

LRP Anthelios Uvmune Ultra Light SPF50+ on korkeakertoiminen aurinkosuoja silmänympärysiholle ja kasvoille.
LRP Anthelios Uvmune Ultra Light SPF50+ 50 ML
25.04 €
AVENE-SUN-LIP-BALM-SPF50 3G suojaava huulivoide Rotuaarin apteekista.
AVENE SUN LIP BALM SPF50+ 3G
11.50 €
ACO SUN KIDS ACTIVE ROLL ON SPF50 50ML_Rotuaarin apteekki
Aco Sun Kids Active Roll-On SPF 50+ 50 ML
14.20 €
EUCERIN OIL CONTROL SUN SPRAY TRANSPARENT SPF50+ 200ML_Rotuaarin apteekki
Eucerin Oil Control Sun Spray SPF50+
27.84 €
ACO SUN GEL CREAM DRY TOUCH SPF 50+ 200ML_Rotuaarin apteekki
Aco Sun Gel Cream Dry Touch SPF50+ 200 ML
22.76 €

Tutustu aurinkosuojatuotevalíkoimaamme!

Voiko ihon vanhenemista estää? Me vanhenemme ja myös elimemme vanhenevat, mikä on väistämätöntä. Iho ohenee ja kuivuu vanhetessaan. Elastiinin määrä vähenee, mikä aiheuttaa ihon kimmoisuuden vähenemisen ja rypistymisen. Ihon vanhenemista voidaan kuitenkin hidastaa. Lue alta, miten elintavoillakin voi hidastaa ihon vanhenemista.

Ihomme tehtävä

Ihollamme on monta tärkeää tehtävää. Se suojaa kehoamme kemikaaleja, mikrobeja, auringon ultravioletti (UV) -valoa, hankautumista ja iskuja vastaan. Iho on lämmönsäätelijä ja estää veden haihtumista elimistöstämme. Se toimii myös D-vitamiinin tuottajana ja tuntoaistimuksien välittäjänä.

Iho muodostuu kahdesta kerroksesta: ulompi on orvaskesi, ja sen alla on verinahka. Näiden kerrosten alla on ihonalaista rasvaa. Orvaskesi muodostuu useasta tasosta. Jokaisella tasolla on oma tehtävänsä. Ylin kerros estää veden haitumista iholta. Alimmassa orvaskesitasossa on pigmenttisoluja, joiden tehtävä on tuottaa UV-säteilyn haitoilta ihoa suojaavaa pigmenttiä. Verinahassa on verisuonia, imusuonia, hermopäätteitä karvoja sekä tali- ja hikirauhasia. Sidekudos koostuu kollageenista ja elastiinista, jonka tehtävä on pitää iho kimmoisana.

Iho sisältää paljon erilaisia rakennusaineita. Kehomme vanhentuessa myös ihon toiminta alkaa muuttua ja vanhentua. Ihon rakenne ja ulkonäkö muuttuvat ikääntyessämme väistämättä. Muutosten ilmaantumiseen ja nopeuteen vaikuttavat monet seikat. Ikä ja perinnölliset ominaisuudet ovat niistä tärkeimmät. Ihon vanheneminen nopeutuu 70. ikävuoden jälkeen. Muista tekijöistä suurimpia ovat altistuminen auringon UV-säteilylle ja tupakointi.

Ihon vanhenemisen vaikutukset

Ikääntyvä iho ohenee. Ihon läpäisyesteen luontaisten rasvojen määrä vähenee, ja iho kuivuu herkemmin. Kuivuessaan iho voi alkaa kutista ja tulehtua. Ihon ohentuessa ja rakenteiden haurastuessa se vaurioituu herkästi. Verisuonet saattavat rikkoutua herkästi ja kyynärvarsiin, kädenselkiin ja sääriin tulee mustelmia ja haavaumia mitättömistäkin iskuista. Mustelmista jää parantuessaan ihoon ruskeaa pigmenttiä. Myös ihon verisuonten määrä vähenee ja haavat parantuvat hitaasti.

Ihon vanhentuessa ja sidekudoksen elastiinin määrän vähentyessä ihon kimmoisuus vähenee myös ja iho rypistyy. Rypyt ovat pääosin matalia ja verkkomaisia. Iän myötä iho veltostuu, mikä näkyy poskissa, suupielissä, silmäluomissa, leuan alla ja korvannipukoissa. Ikääntyminen pienentää ihosoluja, mikä vähentää ihon täyteläisyyttä. Ihon kuulaus vähenee. Auringon valo aiheuttaa herkemmin maksaläiskiä, koska pigmenttiä muodostuu epätasaisesti.

Voiko ihon vanhenemista hidastaa?

Ihon ikääntyminen on väistämätöntä, mutta muutoksia voidaan kuitenkin hidastaa. Suurin vaikutus on auringon UV-säteiltä suojautumisella ja tupakoimattomuudella. Sen sijaan ihon vanhenemisen estoon käytettävien kosmetiikkatuotteiden tehosta ei ole vahvaa näyttöä. Terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, suolan ja alkoholin käytön rajoittaminen sekä riittävä yöuni, vaikuttavat myös ihon hyvinvointiin. Ihoa kannattaa hoitaa säännöllisesti ja oikeilla tuotteilla.

Ihon vanhenemista hidastavat tehoaineet

Kosmetiikkatuotteissa käytetään ihon vanhenemista hidastavia tehoaineita. Alla on kerrottu tehoaineiden vaikutuksista iholla.

A-vitamiini

A-vitamiini vaikuttaa ihoon monella lailla. Se normalisoi ihon sarveistumista, pidentää ihosolujen ikää ja ehkäisee ihon kuivumista. A-vitamiini säätelee talin tuotantoa, aktivoi verenkiertoa iholla ja edistää haavojen parantumista. Se myös aktivoi solujen jakautumista. A-vitamiini uudistaa, vahvistaa, korjaa, kiinteyttää, kirkastaa ja tasoittaa ihon sävyä. Yleisimmin kosmetiikassa käytetään A-vitamiinin alkoholimuotoa retinolia. Retinolilla on ihoa UV-säteille herkistävä ominaisuus, joten sitä kannattaa käyttää öisin.

B3-vitamiini

B3-vitamiini kiihdyttää ihon uusiutumista. Sillä on ihoa vaalentava sekä pigmenttihäiriöitä lievittävä vaikutus. B3-vitamiini tasoittaa ihon ryppyjä.

C-vitamiini

Antioksidanttinen askorbiinihappo eli C-vitamiini on ihon superaine. Se suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, jotka vanhentavat soluja. C-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi kollageenin muodostumiseen. Se tasapainottaa talin eritystä sekä kirkastaa ja haalistaa maksaläiskiä sekä arpia. C-vitamiini estää myös ihon veltostumista.

E-vitamiini

E-vitamiini toimii iholla tärkeänä antioksidanttina. Se suojaa solukalvoja ja silottaa ihoa. E-vitamiini uudistaa ihoa ja aktivoi ihon omia korjaavia mekanismeja.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on ihon tehokosteuttaja. Ihon ikääntyessä juuri kosteutta tarvitaan lisää. Kosteus pitää ihon terveenä, sileänä ja kimmoisana. Se myös silottaa ihoa ja muodostaa iholle ohuen, joustavan suojan. Hyaluronihappo on todella tehokas kosteudensitoja. Sitä on kehomme soluvälitiloissa ihossa, rustoissa, side- ja hermokudoksissa.

Tutustu verkkoapteekissamme laadukkaisiin ja monipuolisiin ikääntyvän ihon hoitotuotteisiin. Lue myös artikkelimme atooppisen ihon hoidosta tai turvallisesta auringossa olosta.

IKÄÄNTYVÄN IHON KOSMETIIKKAA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita ihon hoitoon.
Aco Face Age Delay Eye cream 15 ml kevyt silmänympärysvoide.
Aco Face Age Delay Eye Cream 15 ML
23.72 €
Bella yövoide hajusteeton on hajusteeton ja ihoa nuorentava voide.
Bella Yövoide 75 G
13.94 €
LRP Hyalu B5 Riche hoitovoide kuivalle iholle.
LRP Hyalu B5 Riche 40 ML
42.30 €
Vichy Liftactiv Supreme Rich päivävoide vähentää ryppyjä.
Vichy Liftactiv Supreme Rich 50 ML
43.22 €
Widmer Extrait Liposomal 30 ml on tehohoito ikääntymisen hidastamiseksi.
Widmer Extrait Liposomal 30 ML
49.20 €
Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01124

Ihotautilääkärin 10 vinkkiä ihon vanhenemisen ennaltaehkäisemiseksi – Ihosairaala

Miksi kasvoja kannattaa kuoria tai miksi pitäisi käyttää kasvonaamiota? Oletko koskaan miettinyt asiaa? Kuorinta ja kasvonaamio on osa ihonhoitorutiineja. Kuorinta poistaa ihosta kuollutta solukkoa ja epäpuhtauksia. Kasvonaamiot kosteuttavat ihoa tehokkaasti. Tässä artikkelissa kerromme kasvojen ihon kuorinnan vaikutuksista ja kasvonaamioiden hyödyistä.

Miksi kasvoja kannattaa kuoria säännöllisesti?

Ihon kuorinta poistaa uusiutumisesta johtuvaa kuollutta ihosolukkoa ja likaa, sekä estää liiallisen talin kertymisen ihohuokosiin. Ihoa kannattaa kuoria, etteivät tali ja lika pääse synnyttämään epäpuhtauksia iholle. Ihon kuorinta lisää esimerkiksi ihon luonnollista hehkua ja tasoittaa ihon pintaa.

Iho kannattaa kuoria ainakin kerran viikossa. Jos ihosi rasvoittuu herkästi, voi sitä kuoria useamminkin hellävaraisilla kuorinta-aineilla. On tärkeää valita kuorinta-aine ihotyypin mukaan, ettei kuorinta aiheuta ongelmia iholle. Esimerkiksi couperosa-iholle ei sovi raekuorinta. Kemiallisen kuorinta-aineen voi antaa vaikuttaa iholla jonkin aikaa ja pestä sitten vedellä pois.

Kuollut ihosolukko tekee ihon pinnasta epätasaisemman, himmentää pintaa ja vaikeuttaa hoitoaineiden imeytymistä. Kuorimaton iho näyttää herkemmin samealta tai kirjavalta. Ihon pinnalla voi olla jopa hilseilyä eikä meikkikään levity tasaisesti kuorimattomalle iholle. Kuorinnalla saavutetaan siis monia positiivisia vaikutuksia: ihosta tulee heleämpi ja sileämpi, mustapäiden väri vaalenee ja epäpuhtaudet vähenevät. Kuorinnan ansiosta myös ihon rusketuksen sävy paranee ja siitä tulee tasaisempi. Rasvoittuvan ja sekaihon kuorinnan voi tehdä kerran tai pari viikossa, normaalille ja kuivalle iholle suositellaan kuorintaa kerran viikossa.

Miksi kasvonaamiota on tarpeellista käyttää?

Kasvonaamiota voi käyttää aina, kun ihosi tarvitsee kosteutusta. Kasvonaamion käytön voi hyvin sisällyttää omiin ihonhoitorutiineihin. Naamioiden käyttö tukee ihonhoitoa ja antaa tarpeellista kosteutusta kasvojen iholle. Kasvonaamio on ihon tehohoito, joka helpottaa pintakuivuutta ja kuivuutta. Se auttaa ihoa sitomaan kosteutta itseensä. Kosteutettu iho hehkuu ja näyttää sileämmältä ja täyteläisemmältä. Kasvonaamioita löytyy voidemaisina tai geelimäisinä. Valitse naamio omien mieltymysten mukaan. Voidemaiset naamiot sisältävät rasvoja, jolloin ne ovat ravitsevampia ja sopivat hyvin kuivalle iholle. Geelimäiset kasvonaamiot sisältävät vain kosteuttavia ainesosia, joten ne sopivat kaikille ihotyypeille.

Lue myös artikkelimme herkän ihon hoidosta ja hiusten hyvinvoinnista.

KASVOJEN KUORINTATUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita ihon hoitoon.
Aco Face Cleansing Scrub on tehokas ja hellävarainen kuorintavoide kasvoille.
Aco Face Cleansing Scrub 50 ML
12.28 €
Atopik Hydrate kaksitehoinen kuorinta on hellävarainen ja tehokas.
Atopik Hydrate kuorinta 50 ML
28.94 €
Avéne Gentle Exfoliating Gel on erityisesti herkän ihon kuorintavoide.
Avéne Gentle Exfoliating gel 75 ML
27.10 €
Favora hellävarainen kasvokuorinta sopii myös herkkäihoisille.
Favora 2in1 kuorintavoide 75 ML
12.40 €
Sebamed CF Gentle Scrub kasvokuorinta syväpuhdistaa ja ehkäisee finnien syntymistä.
Sebamed CF Gentle Scrub Kasvokuorinta 150 ML
12.75 €
Lukuvinkkejä:

https://www.itsehoitoapteekki.fi/tuotesivustot/favora/pida-huolta-ihostasi/puhdistus-on-kauniin-ihon-perusta/

https://aco.fi/article/kuori-enemman

Olet juuri viettänyt mukavan viikonlopun ulkoillen ja rentoutuen ihanassa aurinkoisessa säässä. Myöhemmin huomaat, että kasvojen iholle on ilmestynyt tummempia alueita. Mietit, miten ihosi on päivettynyt noin epätasaisesti. Onko tuttu tarina? Saatamme huomata etenkin kasvojen iholla tummempia läiskiä. Tummempaa ihoaluetta nimitetään maksaläiskäksi eli melasmaksi. Se on auringonvalon aikaan saama ihon liikapigmentaatio. Maksaläiskiä esiintyy erityisesti naisilla ja yleensä kasvojen eri osissa. Maksaläiskien ehkäisy ja hoito on yksinkertaista. Ihon suojaus auringonvalolta riittävän tehokkaasti ennaltaehkäisee läiskiä. Hoidoksi riittää esimerkiksi vaalentaminen. Läiskiä voi myös peittää meikillä tai tasoittaa ihonsävyjä erilaisilla sävyttävillä voiteilla.

Mitä maksaläiskät ovat?

Maksaläiskät ovat tummentuneita ihoalueita, joita muodostuu tyypillisesti kasvojen alueelle. Maksaläiskiä esiintyy erityisesti otsan ja poskipäiden alueilla sekä ylähuulen yläpuolella. Maksaläiskät ilmestyvät usein symmetrisesti kasvojen molemmin puolin. Ne saattavat tummua auringossa sekä ajan saatossa muutenkin. Niitä muodostuu erityisesti keväällä ja kesällä, kun aurinko paistaa kirkkaasti.

Värimuutoksia iholla syntyy, kun solut tuottavat liikaa ihon väriainetta melaniinia eli pigmenttiä. Maksaläiskät ovat vaarattomia värimuutoksia iholla. Solujen määrä ei lisäänny. Ne eivät ole kasvaimia eikä niistä voi kehittyä kasvaimia. Maksaläiskien kohdalla iho on tasainen, eikä luomien tapaan koholla oleva.

Maksaläiskiä syntyy herkemmin naisten hormonaalisten muutosten, kuten raskauden tai hormonaalisen ehkäisyn, aiheuttamina. Läiskät usein myös vaalenevat esimerkiksi synnytyksen jälkeen. Lisäksi tupakoinnin sekä ihon tulehdusten tai aknen on todettu aiheuttavan maksaläiskiä. Myös kosmetiikka, jossa on alkoholia tai voimakkaita hajusteita, voi aiheuttaa maksaläiskiä.

Maksaläiskien ehkäisy ja hoito

Maksaläiskien ehkäisyyn on olemassa tehokas ja yksinkertainen ohje: Suojaudu huolellisesti auringonvalolta ja oleskele auringossa mahdollisimman vähän. Herkästi maksaläiskiä saavan kannattaa käyttää aurinkosuojavoiteita keväästä myöhäiseen syksyyn saakka. Myös jo syntyneiden maksaläiskien tummumista voi estää käyttämällä korkean suojakertoimen aurinkosuojavoidetta. Apteekista löytyy myös maksaläiskien hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Maksaläiskät ovat vaarattomia ja niiden aiheuttama haitta on yleensä kosmeettista. Maksaläiskiä ei tarvitse erityisesti hoitaa. Kosmeettista haittaa voi peittää meikkivoiteella. Peittävien voiteiden tarkoituksena on vaalentaa ihoa ja tasoittaa sävyä. Osa tuotteista myös rauhoittaa melaniinin tuotantoa ja kuorii ihon pintaa. Yleensä pigmenttiä vaalentavaa tuotetta laitetaan aamulla ja ennen aurinkoon menoa lisätään aurinkosuojavoidetta.

Maksaläiskien hoidon muistilista:

 1. ENNALTAEHKÄISE! Paras keino välttää pigmenttiläiskien syntymistä on ihonsuojaus auringolta vaatteilla, lierihatulla ja korkean aurinkosuojan sisältävällä voiteella. Tummat läiskät vaalenevat luonnostaan jonkin verran ihon uusiutumisen myötä, mikäli iho ei altistu auringolle jatkuvasti. 
 2. HOIDA JA VAALENNA!  Maksaläiskiä voi vaalentaa ihoa kirkastavalla ja vaalentavalla kosmetiikalla. Jos ne eivät tehoa tai kosmeettinen haitta on suuri, ota yhteyttä lääkäriin.
 3. PEITÄ JA PIILOTA! Läiskät voi piilottaa meikillä. Pienehkö ihon värin epätasaisuus saattaa peittyä sävyttävällä päivävoiteella. Peittävät meikkivoiteet tasoittavat ihonsävyä enemmän. Parhaan tuloksen saat kokeilemalla erilaisia ja erisävyisiä peitevoiteita tai sävyttäviä voiteita.

MAKSALÄISKIEN HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita ihon hoitoon.
Aco Face Pigment Reduce yövoide on tehokas pigmenttiläiskiä häivyttävä yövoide.
Aco Face Pigment Reduce Night cream 50 ML
23.72 €
Aco Face Bright Booster kirkastaa pigmenttiläiskiä tehokkaasti ja tasoittaa ihon sävyä.
Aco Face Bright Booster 30 ML
22.76 €
Eucerin Anti-Pigment Day cream SPF 30 häivyttää tehokkaasti tummia alueita kasvoilla.
Eucerin Anti-Pigment Day Cream SPF 30 50 ML
43.05 €
Eucerin Pigment Control Sun Fluid SPF50+ on maksaläiskiä ehkäisevä korkean kertoimen aurinkosuoja.
Eucerin Pigment Control Sun Fluid 50 ML SPF50+
29.00 €
Vichy Liftactiv Specialist B3 seerumi vähentää tummia pigmenttimuutoksia ikääntyvällä iholla.
Vichy Liftactiv Specialist B3 seerumi 30 ML
55.18 €

Opastamme mielellään ihon hoidossa. Tule käymään tai lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeemme kautta.

Lähteet ja lukuvinkkejä:

https://www.mehilainen.fi/ihotaudit/maksalaiskat-ja-ihon-pigmenttihairiot

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00969

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/kauneus/nain_ehkaiset_ja_hoidat_maksalaiskat

Herkän ihon hoito on joskus vaativaa. Kun astelet viimaisessa pakkassäässä ja astut sisälle kotisi lämpöön, ihoa kuumottaa ja kiristää. Poskesi ovat punakat. Kuulostaako tutulta? Varmasti meillä jokaisella iho reagoi noin talvella. Jos ihoreaktiot ovat voimakkaita ja oireet, kuten punoitus, kestää normaalia pidempään, saatat kärsiä herkän ihon oireista. Tässä artikkelissa kerromme herkän ihon tunnuspiirteistä ja hoidosta. Tutustu herkän ihon hoitovinkkeihin.

Herkän ihon tunnusmerkit

 • iho hilseilee
 • ihoa kiristää
 • ihoa kuumottaa
 • ihoa kutisee
 • iho punoittaa
 • iholla voi olla atooppista tai seborrooista ihottumaa
 • iholla voi olla rosaceaa tai couperosaa

Herkkä iho reagoi voimakkaasti ääriolosuhteisiin, kuten saunan lämpötilaan ja kosteuteen, pakkaseen ja auringonpaisteeseen. Se ärtyy helposti voiteista, pesuaineista, hajuvesistä ja jopa vaatteiden kosketuksesta. Herkkä iho ei ole ihotyyppi. Yhtä lailla kuivan, rasvaisen tai normaalin ihotyypin iho voi olla herkkä.

Herkän ihon hoito säännöllisesti kannattaa

Herkän ihon oma suojakerros on ohentunut, jolloin se ei suojaa ulkoisia tekijöitä vastaan normaalilla tavalla. Herkkää ihoa kannattaa pestä usein, etteivät bakteerit pääse aiheuttamaan tulehduksia. Herkän ihon puhdistus suositellaan tehtäväksi omalle ihotyypille tarkoitetuilla hellävaraisilla puhdistusaineilla. Tuotteilla pyritään vahvistamaan ihon omaa suojaa sekä rauhoittamaan punoitusta ja kuumotusta. Herkän ihon hoitoon sopivat tuotteet, joissa ei ole yleisesti herkistäviä ainesosia.

Herkkä iho kaipaa tehokasta kosteutusta ja hellää puhdistusta. Ensin kannattaa kokeilla yhtä tuotetta. Jos se sopii ihollesi, voi kokeilla seuraavaa. Tärkeimmät herkän ihon kosmetiikkatuotteet ovat sopiva puhdistustuote ja kosteusvoide. Lisäksi voi käyttää rauhoittavaa seerumiasilmänympärysvoidetta ja yövoidetta. Herkän ihon hoitoon löytyy tuotteita ihotyypeittäin eri kosmetiikkasarjoista.

HERKÄN IHON HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita herkän ihon hoitoon.
Avène Soothing eye contour cream herkälle iholle.
Avène Soothing Eye Contour cream 10 ML
25.90 €
LRP TOLERIANE Dermallergo creme herkän ihon ja silmienympäryksen hoitoon.
LRP TOLERIANE Dermallergo creme 40 ML
28.70 €
Lumene Nordic Sensitive seerumi rauhoittaa herkkää ihoa..
Lumene Nordic seerumi 30 ml
24.44 €
Atopik Sensitive puhdistusemulsio herkälle ja ärtyneelle iholle.
Atopik Sensitive Puhdistusemulsio 200 ML
18.30 €
Aco Sensitive Balance Face cream rauhoittaa, vahvistaa ja ravitsee kuivaa ihoa.
Aco Sensitive Balance Face cream NP 50 ML
18.00 €

Couperosaiho

Couperosaihon tunnusmerkit

Suomalaisille tyypillisessä couperosaihossa pienet pintaverisuonet kuultavat ihon läpi. Näiden pienten hiussuonten seinämät ovat ohentuneet ja pintaverenkierto on heikentynyt. Muut ihotyypit, paitsi normaali iho, voivat kärsiä couperosaihosta. Kaikkein yleisintä couperosaihon esiintyminen on kuivaihoisilla. Alla on couperosaihon tyypillisimpiä tunnusmerkkejä:

 • iholla on laajentuneita kapillaarisuonia
 • iho punoittaa
 • iho reagoi herkästi ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin, kuten voimakkaat tunteet, lämpötilan vaihtelut, UV-säteily, kuumat juomat, mausteiset ruoat tai alkoholi

Couperosaiho voidaan jakaa neljään eri vaikeusasteeseen oireiden mukaan:

 1. Aste: Lievä punoitus kasvoissa jatkuen normaalia pidempään esim. ulkoilun jälkeen
 2. Aste: Jatkuva, pysyvä punoitus tietyissä kasvojen osissa, esim. poskipäissä sekä laajentuneita pintaverisuonia
 3. Aste: Jatkuvaa punoitusta, laajentuneita pintaverisuonia, tulehtuneita alueita, kuumotusta ja turvotusta iholla. Rosacea eli ruusufinni ihosairaus kuuluu tähän luokkaan.
 4. Aste: Rhinophyma, jonka tunnusmerkit ovat samat kuin Ruusufinnissä sekä lisäksi voimakkaasti rasvoittuva iho. Vaiva on yleisempi miehillä.

Couperosaihon hoitovinkkejä

COUPEROSAIHON HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima kosmetiikkatuotteita couperosaihon hoitoon.
Aco Treatment Rosacea hoitaa tehokkaasti lievää couperosaihoa.
Aco Treatment Rosacea 30 G
19.04 €
Avène Micellar Lotion on kasvo- ja silmämeikin poistoaine kaikille ihotyypeille.
Avène Micellar Lotion 200 ML
24.20 €
Avène Antirougeurs emulsio lieventää kasvojen ihoärsytystä ja kuumotusta.
Avène Antirougeurs emulsio 40ML
32.40 €
LRP Toleriane Rosaliac AR Consentrate ehkäisee punoitusta ja rauhoittaa kuivaa ihoa.
LRP TOLERIANE Rosaliac AR Consentrate 40 ML
33.20 €
Avéne Antirougeurs Clean lotion rauhoittaa ja hillitsee couperosaihon punoitusta.
Avène Antirougeurs Clean lotion 200 ML
30.40 €

Opastamme mielellään herkän ihon hoidossa. Tule käymään tai lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeemme kautta.

Lähteet ja hyviä lukuvinkkejä:

HERKKÄ IHO : syyt, ihonhoidot, La Roche-Posayn tuotteet

Herkän ihon hoito – 8 helppoa vinkkiä! – BM-ihonhoito.fi

Herkän ihon hoitotuotteet | ACO

Kutiseva ja punoittava iho – näin hoidat herkkää ihoa | Itsehoitoapteekki

Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Ne kannattaa pitää hyvässä kunnossa läpi vuoden. Auringon paiste lämmittää kehoa ja mieltä. Tuuli virkistää kasvojamme aika ajoin mukavasti. Varpaamme tallaavat lämmintä rantahiekkaa ja aallot loiskivat rantakallioon tuudittaen ajatuksemme rennolle lomataajuudelle. Ei ole kiire mihinkään. Jalat ja muukin iho kaipaavat hoitoa kesälläkin. Mikäpä on parempaa kuin hemmotella ihoa kiireettömästi?

Miksi jalat tarvitsevat hoitoa?

Jalkojen ihoa tulee hoitaa samoin kuin muutakin ihoamme. Ennaltaehkäisevä, säännöllinen hoito on parasta. Läpi vuoden jalkamme tarvitsevat kosteutusta ja hoitoa.  Jalkojen iho joutuu kesällä koville. On mukava kulkea paljain jaloin ja uida lämpiminä kesäpäivinä. Myös kengät ilman sukkia tuntuvat mukaville jaloissa lämpimänä kesäpäivänä. Paljain jaloin tai sukitta kengissä kulkeminen altistaa kuitenkin jalkamme monenlaisille vaivoille.

Monia jalkaongelmia, joita esiintyy yleisesti kesälläkin, on helppo ehkäistä. Kovettumat, syylät ja halkeilevat kantapäät ovat yleisiä vaivoja. Erityisesti erilaiset hiertymät, haavat ja rakot vaivaavat kesäjalkojamme. Tärkeintä on pitää jalat puhtaina ja riittävän kosteina.

Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Muistilista kesäjalkojen hoitoon:

 1. Pese siis jalat päivittäin ja rasvaa jalkavoiteella tai riittävän rasvaisella perusvoiteella. Jalkojen puhtaus ja kuivaus on tärkeää, koska kosteaan ihoon tulee helposti hiertymiä tai rakkoja. Kun iho menee rikki, virukset ja bakteerit pääsevät ihon alle. Esimerkiksi syylävirus pääsee ihon sisään aiheuttaen syyliä tai bakteerit aiheuttavat tulehduksia iholle.
 2. Älä käytä jalkaraspia kovettuneisiin jalkoihin vaan rasvaa ne riittävän rasvaisella voiteella. Raspaaminen yleensä aiheuttaa ihon paksuuntumista entisestään. Myös kuuma ja kuiva ilma saattaa kuivattaa jalkateriä ja aiheuttaa halkeamia.
 3. Kiinnitä huomiota kenkien valintaan. Valitse sopivat ja oikean kokoisen kengät, joissa jalkoihin ei tule painetta, hankausta tai puristusta.
 4. Jos jalat ovat kunnossa, kävele paljain jaloin turvallisella alustalla ilman vaaraa jalkojen vahingoittumisesta. Paljain jaloin kävely on hyvää treeniä jalkapohjille.
 5. Hoida haavat, rakot ja hiertymät heti, etteivät rikkoumat pääse tulehtumaan. Kesällä iholle pääsee helpommin maasta bakteereja ja epäpuhtauksia, kun kuljemme avonaisilla kengillä, paljain jaloin tai kengillä ilman sukkia.
 6. Muista antaa jalkojen tuulettua lämpimällä kelillä välillä. Jos kengät ovat liian tiiviit, jalat alkavat hikoilla ja kostua. Iho saattaa rikkoutua ja iholla olevat bakteerit kulkeutua ihon sisään aiheuttaen tulehduksen.
 7. Hoida ja helli jalkojasi säännöllisesti. Näin ennaltaehkäiset tyypillisiä rasituksesta johtuvia ongelmia. Jalkoja kannattaa hoitaa läpi vuoden, vaikka erityisesti kesällä niihin kiinnitetään huomiota.

Pieniä vinkkejä jalkojen hoitoon lämpimille keleille:

 1. Laita jalkoihin talkkia ennen kenkiin laittamista, jos haluat olla ilman sukkia. Talkki pitää ihon kuivana ja poistaa kitkaa kengän ja jalan väliltä.
 2. Jos arvelet kenkien aiheuttavan rakkoja, voit käyttää rakonestoaineita. Laita ainetta suoraan ongelmakohtaan.
 3. Jos jalkaasi on jo tullut rakko, puhdista iho huolellisesti. Laita rakon päälle rakkolaastari. Laastarit vähentävät painetta ja kipua jalassa välittömästi. Rakkolaastari suojaa myös rikkoutunutta ihoa epäpuhtauksilta.

Ovatko jalkasi sandaalikunnossa? Hemmottele jalkojasi:

 1. Kylvetä jalkasi vähintään kerran kuussa. Laita kylpyveteen kylpysuolaa, -öljyä tai-geeliä.
 2. Kuori ja voitele jalkasi pehmeiksi. Voit voidetta levittäessä tehdä jalkoihisi hieronnan.
 3. Kovettumia ja känsiä voidaan hoitaa kuorivaa salisyylihappoa ja kosteutta sitovaa karbamidia sisältävillä apteekkivalmisteilla sekä kovettumille tarkoitetuilla erikoislaastareilla. Jalkojenhoitajat ja jalkaterapeutit voivat poistaa pahat kovettumat ammattitaitoisesti.
 4. Hoida varpaiden kynnet kuntoon. Kynsiä ei kannata leikata liian lyhyiksi. Leikkaa kynnet suoraan.

Lue myös artikkelimme atooppisen ihon hoidosta, turvallisesta auringossa olosta ja maksaläiskien ehkäisystä.

JALKOJEN HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima tuotteita jalkojen hoitoon.
Boreas jalkavoide virkistää ja pehmittää jalkoja.
Boreas jalkavoide 100 ML
11.34 €
CCS Jalkakylpysuola pehmentää ja palauttaa kosteuden.
CCS Jalkakylpysuola 310 G
13.30 €
CeraVe SA Renewing Foot cream hoitaa erittäin kuivaa, karheaa ja epätasaista ihoa tehokkaasti.
CeraVe SA Renewing Foot Cream 88 ML
10.06 €
Detria Relaxant jalkavoide rentouttaa jalkojen väsymystä ja vilkastuttaa verenkiertoa.
Detria Relaxant jalkavoide 100 ML
20.02 €
Salvequick Foot Rescue All In One Cream on monikäyttöinen pehmentävä jalkavoide.
Salvequick Foot Rescue All In One Cream 100 ML
29.19 €
Lukuvinkkejä ja lähteet:

https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikkelit/ihonhoito/jalkahoito-kannattaa–kauniit-ja-terveet-jalat-kantavat-kauas/

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/kauneus/jalkahoito_kotona_5_vaivatonta_vinkkia_jalkojen_hemmotteluun

https://www.terveyskirjasto.fi/tju00299

Ovatko hiuksesi hyvinvoivat? Vuodenaikojen vaikutukset näkyvät myös hiuksissamme. Kesän helliessä mieltämme ja kehoamme saatamme unohtaa, että loman aikana hiuksetkin tarvitsevat huoltoa. On tärkeää pitää niistä hyvää huolta jatkuvasti. Saatamme unohtaa, että myös hiuksemme tarvitsevat suojaa auringolta yhtä lailla kuin ihommekin.

Hiukset koostuvat sarveiskuiduista. Se on kuollutta solukkoa. Siksipä vaurioitunut hius ei korjaannu. Hiukselta puuttuu luonnollinen puolustusmekanismi, joten se ei pysty suojautumaan auringolta. Päähineellä voidaan suojata ihoa ja hiuksia. On tärkeää muistaa suojata myös hiusten latvat. Uv -säteily, tuuli ja merivesi kuivattavat hiuksia sekä tekevät ne veltoiksi ja vaikeasti käsiteltäviksi. Kaikkein eniten auringon paahde vaikuttaa värjättyihin, vaalennettuihin ja permanentattuihin hiuksiin.  

Auringon vaikutus

 • värjätyt hiukset vaalenevat ja väripigmentti haalistuu
  • hiukset menettävät elastisuutta
  • haurastunut hius katkeilee ja haaroittuu
  • väri samenee sekä menettää kiiltoansa
  • hiuksen vaaleneminen heikentää rakennetta
 • normaalikuntoisen hiuksen väripigmentti haalistuu
  • vahingoittaa hiusta ja kosteustasapainoa
  • hiuksen pintakerros vaurioituu ja hius kuivuu
  • hiukset muuttuvat olkimaiseksi, hauraiksi ja elottomiksi

Hiusten suojaamiseen on tarjolla Uv -suojan sisältäviä tuotteita. Monelta valmistajalta löytyy shampoita, hoitoaineita, naamioita sekä muotoilutuotteita. On tärkeää helteellä muistaa juoda vettä riittävästi kehon, mutta myös hiusten kannalta. Muistathan suojata iho laadukkailla aurinkosuojatuotteilla myös.

Ovatko hiuksesi hyvinvoivat? Mitkä tekijät vaikuttavat?

Ovatko hiuksesi hyvinvoivat vai rasittuneet? Stressin vaikutus ja päänahan verenkierron heikkous näkyvät hiuksissa. Arjessa pienillä valinnoilla pystymme vaikuttamaan paljon hiusten hyvinvointiin.  Kuten muunkin elimistön kannata, monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja muu itsestään huolehtiminen ovat myös hiusten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Jos jokin näistä rakennuspalikoista puuttuu, sen voi huomata olossa ja yleisvointimme heijastuu vähän viiveellä myös hiuksiin.

Terveydentila ja elämäntilanteet voivat vaikuttaa myös hiuksiin. Esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriöt voivat aiheuttaa myös hiustenlähtöä. Jotkut lääkkeistä, esimerkiksi kortisoni tai jotkut sydänlääkkeet, voivat ohentaa hiuksia. Eri elämänvaiheetkin näkyvät hiuksissa. Toisilla esimerkiksi raskaus ja imettäminen saattavat vaikuttaa hiusten paksuuteen ja aiheuttaa niiden lähtemistä. Hius kasvaa kuukaudessa keskimäärin 0,5−1,5 senttimetriä. Yksi hius voi kasvaa noin 2−6 vuoden ajan. Perimällä, elintavoilla ja iällä on merkitystä hiusten kasvuun ja kasvunopeuteen.

Monipuolinen ravinto on tärkeää koko kehon ja hiustenkin kannalta. Terveet hiukset kertovat elimistöllä olevan varaa ravita niitä. Hiukset viestivätkin yleensä varsin selkeästi, miten niiden omistaja voi. Ravintoaineiden monipuolinen saanti on tärkeää hiusten ja kehon hyvinvoinnille. Normaali, tasapainoinen suomalainen perusruokavalio on riittävä pohja hyvälle ololle.

Biotiinin, seleenin ja sinkin riittävän saannin tiedetään olevan tärkeä osa hiusten terveyttä. Apteekista löytyy runsaasti erilaisia valmisteita hiusten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Vinkkejä hiusten hyvinvointiin ja hoitoon:

 • Tunnista oma hiuslaatusi eli ovatko hiukset esimerkiksi suorat ja sileät, kiharat, paksut vai ohuet.
 • Valitse hoitotuotteet hiuslaadun ja oman hiuspohjan rasvoittuvuuden mukaan.
 • Hiusten pesutavalla on merkitystä. Käytä shampoota maltillinen määrä, ja levitä hoitoainetta vain latvoihin.
 • Parhaiten epäpuhtaudet saadaan hiuksista pois pesemällä lämpimällä vedellä. Hiukset kannattaa pesun lopuksi huuhdella viileällä vedellä, jotta hiusten pintasuomut sulkeutuvat ja hiukset kiiltävät enemmän.
 • Hiuksia ei kannata pestä liian usein. Se ei ole hyväksi myöskään hiuspohjalle.
 • Käytä omalle hiuslaadulle sopivia tuotteita.
 • Kosteuta hiuksia säännöllisesti, esimerkiksi hiusöljyllä tai naamiolla.
 • Jos pidät hiuksia ponnarilla, vaihtele hiuslenkin kiinnittämiskohtaa, ettei hiukset kulu ja katkeile.
 • Käytä kankaisia hiuslenkkejä, ei kumisia.
 • Kiinnitä erityistä huomiota hiuspohjan verenkiertoon. Stressi ja esimerkiksi hiuksia jatkuvasti tiukalla nutturalla pitäminen voivat heikentää päänahan verenkiertoa sekä kiristää hartioiden ja hiuspohjan lihaksia. Hiuspohjan heikentynyt verenkierto saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä.
 • Hiuksia ei kannata käsitellä, värjätä tai ottaa permanenttia, liian tiheään, koska liian usein toistuvat käsittelyt kuluttavat hiuksia.
 • Päänahkaa kannattaa hieroa hiuspohjan verenkierron vilkastuttamiseksi esimerkiksi suihkun yhteydessä. Apuna voi käyttää myös lämmintä öljyä, mikä rentouttaa oloa.

Vinkkejä hiusten suojelemiseksi vaurioilta:

 • Anna hiusten kuivua vapaasti tai käärien ne pyyhkeen sisällä. Pyyhkeellä hinkaten hiuksesi vahingoittuu.
 • Harjaa hiukset vasta kuivana. Märkä hius vahingoittuu kuivaa hiusta herkemmin.
 • Käytä hiuslaitteita vasta kuiviin hiuksiin. Kihartimen tai suoristusraudan käyttö kosteisiin hiuksiin on tuhoisaa. Käytä aina kuumuudelta suojaavaa lämpösuojaa.
 • Älä käytä kireitä kampauksia jatkuvasti. Kireän kampauksen paine vaurioittaa hiuksia, jopa “ponnari” luo hiuksiin vahingoittavan paineen.
 • Harjaa hiuksia mahdollisimman vähän. Harjaus kuluttaa hiusta.

Lue myös artikkelimme maksaläiskien ehkäisystä ja hoidosta tai turvallisesti auringossa oleilusta.

HIUSTEN HOITOTUOTTEITA

Verkkoapteekissamme on laaja valikoima hiustenhoitotuotteita.
Aco Moisturising shampoo kosteuttaa ja antaa kiiltoa normaaleille hiuksille.
Aco Hair Moisturising shampoo 250 ML
10.90 €
Biorion tuuheuttava hoitoaine normaaleille ja kuiville hiuksille.
Biorion Hoitoaine 250 ML
13.60 €
Biorion Stimuloiva hoitoneste hiuksille edistää hiusten kasvua.
Biorion Stimuloiva hoitoneste 150 ML
21.00 €
Ducray Extra Gentle shampoo koko perheen jokapäiväiseen käyttöön.
Ducray Extra Gentle shampoo 400 ML
18.97 €
Plantur 39 Fytokofeiinishampoo ikääntyville, kuiville ja hauraille hiuksille.
Plantur 39 Fytokofeiinishampoo 250 ML
19.12 €
Lähteet ja lukuvinkkejä:

Aurinko, kesä ja hiukset | Terve.fi

Ihotautilääkärin vinkit hiusten hoitoon – Ihosairaala

Terveet ja tuuheat hiukset – näillä vinkeillä voit edistää hiustesi hyvinvointia | Itsehoitoapteekki