Apteekkari Perolan aikakausi

Apteekkari Perolan aikakausi oli digitalisaation voimakasta kehitystä. Lue lisää.
ALEKSI PEROLA APTEEKKARINA VUOSINA 1996 – 2010

Apteekkari Perolan aikakausi alkoi maamme talouden 1990-luvun loppupuoliskon nousukaudella laman jälkeen. Suuria mullistuksia kansalaisten elämään toivat laajentuva internet tietokoneineen sekä matkapuhelimien yleistyminen. Lasten lelutkin teknistyivät, kun Japanista lähtöisin oleva Tamagotchi valloitti lasten sydämet.

Oulusta kehittyi pitkälti Nokian ansiosta teknologiakaupunki

Oulun väkiluku kasvoi nopeasti. Nokia ja sen vanavedessä muukin teknologia-ala eli hurjaa nousukautta. Oulusta ja lähiseudusta tuli kansainvälisestikin merkittävä korkeaa osaamista vaativan teknologian keskus. Työpaikkoja syntyi teknisille aloille moninkertainen määrä aiempaan verrattuna. Vuosikymmenen lopulla Nokia oli maailman johtava matkapuhelinvalmistaja. Valtasuhteet muiden matkapuhelinvalmistajien kanssa alkoivat muuttumaan jo 2000-luvulla, kun iPhone julkaistiin.  Kännykät muuttivat puhelinkulttuurin kokonaan. Kaikki olivatkin tavoitettavissa koko ajan ja missä vain. Kännykkäpelien klassikko eli Nokian matopeli, Snake oli vallannut suomalaisten sydämet vuosituhannen vaihteessa.

Oulun keskustan vilkkautta lisäsi vuonna 2001 avattu Stockmannin tavaratalo Rotuaarilla. Hullut päivät olivat sananmukaisesti sellaisia myös kävelykadun vastakkaisella puolella olevassa apteekissamme. Oululaisille on jäänyt mieleen myös upeat Stockmannin tavaratalon jouluikkunat, joita ihasteltiin aikuisten ja lasten voimin.

Apteekki muuttaa jälleen

Kymmenennen apteekkarimme Perolan aikana apteekkialalla ja apteekissamme tapahtui suuria muutoksia. Apteekki muutti uusiin tiloihin Rotuaarille vuonna 1999 ja samalla nimi muuttui Rotuaarin apteekiksi. Apteekki oli suljettuna vain 40 tuntia paikan vaihdon yhteydessä. Lisähaasteensa muuttoon toi hirmupakkaset, jotka paukkuivat tammikuun viime päivinä kolmenkymmenen pakkasasteen molemmin puolin. Aukioloajat pitenivät ja tuotteiden esittelypäiviä asiakkaille alkoi olla apteekeissa. Tuotteita asetettiin näytteille ja markkinointia alettiin tehdä näkyvästi. Apteekkarit muodostivat yhteistyön pohjalle rakennettuja markkinointiketjuja, apteekkiketjuja. Olemme nähneet niin markan vaihtumisen euroiksi kuin lääkevaihtovelvollisuuden saapumisen reseptilääkkeisiin saaden lääkkeiden hinnat halpenemaan. Työyhteisössä tapahtui myös ilmapiirin muutos rennommaksi. Enää työkavereita tai apteekkaria ei tarvinnut teititellä, vaan puhuteltiin etunimillä.

Suoratoimitustiskit tulivat apteekkeihin

Apteekkien sisätilat ovat muuttuneet suuresti 1990- ja 2000-luvuilla. Reseptilääkeasiakkaiden palveleminen siirtyi suoratoimitustiskeihin, mikä oli iso muutos apteekin henkilökunnan työtehtävissä. Aiemmin tekninen henkilökunta oli kirjoittanut reseptiohjeet, mutta työ siirtyi farmaseuteille asiakkaan odotellessa tiskin toisella puolella. Koneellinen annosjakelu otti ensiaskeleitaan apteekkimme toiminnassa jo ennen 2010-luvulle siirtymistä. Ensin käsin kirjoitetut reseptit vaihtuivat tietokoneella kirjoitettuihin resepteihin ja myöhemmin eResepteiksi.

Palveluvalintojen valikoima laajeni apteekissa

Palveluvalinta laajeni kattamaan kaikki ilman reseptiä myytävät lääkkeet ja vapaankaupan tuotteet. Asiointia odottavien tuolirivistöt saivat väistyä valkoisten tuotehyllyjen tieltä. Farmaseuttien toimenkuva laajeni tiskin takaa asiakaspuolelle lääkeinformaatiota jakamaan.  Erilliset kassat otettiin käyttöön palveluvalinnassa. Myös tämä toi jälleen suuria muutoksia henkilökunnan työntekoon. Tekninen henkilökunta alkoi hoitaa palveluvalinnan kassoja. Teknisen henkilökunnan työhön tuli uutena kokonaisuutena asiakaspalvelu. Joitakin perinteitä oli säilynyt edelleen aiemmilta vuosikymmeniltä. 2000-luvulla saatiin pulverikapseleita pakata hiljaisina aikoina yhdessä mukavia jutellen. Myös lääkkeenvalmistus oli voimissaan vielä tuolloin. Ex tempore -lääkkeitä tehtiin kapseleina, liuoksina sekä salvoina säännöllisesti. Varastoon valmistettiin tuttuja tuotteita, esimerkiksi apteekkimme omaa Tervaporvarin yskänlääkettä, kamferi- ja anistippoja. Lääkkeenvalmistukselle oli isot tilat vielä tuolloin apteekissamme.

Entisen lääketyöntekijämme työura jatkui apteekissamme kunniakkaat 47 vuotta aina vuoteen 2005 saakka. Hän toimi viiden apteekkarin alaisena kuudella eri vuosikymmenellä. Voisipa jopa sanoa, että hän on kokenut melkein kaikki suuret murrokset apteekkialalla 2000-luvulle asti. Hän kuvailee työnsä merkittävimmäksi kehitysaskeleeksi tietotekniikan tuloa apteekkeihin. Se toi helpotusta todella moniin teknisen henkilökunnan työtehtäviin. Lisäksi se muutti heidän työnkuvaansa pysyvästi.

Apteekissamme työskentelee edelleen monta jo Perolan aikana ollutta työntekijää. He kuvailevat mieleenpainuvimpia tapahtumia apteekissamme olleen 150-vuotisjuhlat, jotka järjestettiin henkilökunnalle sekä niiden kunniaksi saatu viikon loma. Jokavuotiset pikkujoulut olivat myös mieleenpainuvia tapahtumia. Juhlatoimikunta suunnitteli hyvissä ajoin ohjelmaa pikkujouluihin varmistaen näin mukavan illan jokaiselle. Yksi iso työtaistelujaksokin koettiin 2000-luvun ensimmäisenä vuosikymmenenä. Farmaseuttien lakko kesti viisi viikkoa, minkä aikana apteekissa palveltiin asiakkaita hyvin vähäisellä farmaseuttisella henkilökunnalla sekä teknisen henkilökunnan voimin.  

Jo apteekkari Perolan aikana tiedettiin monista tulossa olevista apteekkialan suurista rakenteellisista muutoksista. 2010-luku oli jälleen kerran apteekkimaailmassa suuren kehittymisen ja murroksen aikaa. Siitä kerromme myöhemmissä kirjoituksissa.

Apteekkimme tarina jatkuu apteekkari Keskitalon aikakaudelle seuraavassa artikkelissa. Lue edellisen apteekkari Snellmanin pitkästä apteekkarin ajasta täältä.

Lähteet:

Snellman, E. 2004. Hopeavaaka. Oulu.