Apteekkari Keskitalon aikakausi

Apteekkari Keskitalon aikakausi
JUHA KESKITALO APTEEKKARINA VUOSINA 2011-2018

Apteekkari Keskitalon aikakausi 2010 -luvulla oli jälleen suurten tapahtumien aikaa ympäri maailmaa. Vuonna 2011 maailmalla oli menossa esimerkiksi ns. arabikevät. Vuosikymmenen jatkuessa alettiin puhua ilmastonmuutoksesta ja muovin tuottamista ongelmista. Kryptovaluuttojen asema vakiintui. Digitalisaatio alkoi ja toi mukanaan suuria mahdollisuuksia. Tietotekniikan alan yritykset nousivat maailmanlaajuisesti johtaviksi suuryrityksiksi ja sähköautot ilmestyivät katukuvaan ympäri maailmaa.

Suomen väestön rakenne alkoi muuttua. Lapsia syntyi koko ajan vähemmän ja maahanmuuttajien osuus alkoi kasvaa. Vuoden 2011 toukokuussa Leijonat saavuttivat toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa. Viihteen saralta muistetaan televisiosarjat Putous ja Vain Elämää. Matkapuhelinten kehittyminen jatkui nopealla tahdilla. Puhelinluettelot hävisivät kodeista matkapuhelinten syrjäytettyä lankapuhelimet kokonaan. Nokian Lumia -mallit, Samsung ja Applen iPhone olivat suosittuja puhelimia. Internetyhteydet nopeutuivat ja puhelinten toiminnot monipuolistuivat. Puhelimet muuttuivat viihdekeskuksiksi, joilla nykyisinkin jaetaan sisältöä, kuvataan ja selataan internettiä. Whatsapp, Facebook ja Instagram alkoivat kasvattaa suosiotaan ja alettiin puhua sosiaalisesta mediasta. Tabletti eli sormitietokone tuli markkinoille vuosikymmenen alkupuolella ja saavuttikin suuren suosion muutamaksi vuodeksi.

Oulu erottui muista kaupungeista nuoren ikärakenteen ansiosta

Oulussa oli vuonna 2011 reilut 141 000 asukasta. Kaupunki erottui muista kaupungeista nuoren ikärakenteensa vuoksi, sillä oululaisen asukkaan keski-ikä oli tuolloin 37,1 vuotta. Vuonna 2013 Ouluun liittyi useita ympäristökuntia ja syntyi uusi Oulu. Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii muodostivat uuden kaupungin, josta tuli asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin. Asukasluku oli tuolloin vajaat 191 000. Oulun keskustaa kehitettiin ja rotuaarilla oli iso remontti lämmitysjärjestelmän asennuksen vuoksi. Kauppakeskus Valkea avasi ovensa vuonna 2016.

Apteekkiala kehittyi sähköisemmäksi

Apteekkialalla tapahtui myös vuosikymmenen aikana isoja muutoksia. Digitalisaatio on vaikuttanut terveydenhuoltoalaan suuresti. Omakanta otettiin käyttöön vuonna 2010. Reseptit muuttuivat kokonaan sähköisiksi vuoden 2017 alussa, tosin ensimmäiset sähköiset reseptit kirjoitettiin jo vuonna 2010. Muutoksen jälkeen vain poikkeustilanteessa lääkäri on voinut kirjoittaa paperisen reseptin tai antaa puhelinreseptin. Se oli iso muutos koko terveydenhuollolle. Enää lääkäreiden ei tarvinnut tulostaa reseptejä eikä asiakkaan säilyttää reseptipapereita kotonaan, vaan kaikki löytyy samasta paikasta Omakannasta. Myös asiakkaan potilastiedot alkoivat tallentua syksyllä 2012 Kantaan.  Ensimmäinen suomalainen verkkoapteekki perustettiin 2006, mutta 2010 -luvulla ne lisääntyivät eri puolilla maata. Lääkkeiden annosjakelupalvelu alkoi myös yleistyä, mikä on hyvä asia lääketurvallisuuden kannalta.

Apteekkari Keskitalo perusti palvelupisteen Oulun lentoasemalle

Rotuaarin apteekissa tapahtui apteekkarinvaihdos vuoden 2011 helmikuussa. Apteekkariksemme tuli Juha Keskitalo Tuusulasta. Apteekki sijaitsi tuolloin Stockmannin sisäänkäyntiä vastapäätä kävelykadulla. Uusi apteekkari kehitti apteekkia monella lailla. Iso muutos apteekin henkilökunnan näkökulmasta oli annosjakelupalvelun kasvaminen ja sen piirissä olevien asiakkaiden palveleminen. Rotuaarin apteekki perusti Oulun Lentoasemalle palvelupisteen huhtikuussa 2014 palvelemaan lentomatkustajia.

Elokuussa 2015 oli jälleen muutosten aika apteekissamme. Rotuaarin apteekki muutti uusiin tiloihin Kauppurienkadulle lähemmäksi toria, missä apteekkimme palvelee edelleen asiakkaita. Apteekkari Keskitalon mieleen on erityisesti jäänyt Rotuaarin apteekin ajoilta hyvä henkilökunta ja ennakkoluulottomuus uusia asioita kohtaan. Sitä on tarvittu edelleenkin uusien tuulien puhaltaessa apteekkimaailmassa. Apteekki jatkaa perinteikästä, mutta uudistuvaa, polkuaan nykyisen, ensimmäisen naispuolisen apteekkarin Minna Liljamon (2018- ) johdolla. Lue edellisen apteekkari Perolan aikakaudesta täältä.

Lähteet:

Suomi 2010-luvulla – Wikipedia